Profiteer van belastingvoordeel met de BPM berekening

March 2, 2020

Home » Wegenbelasting » bpm

Voor veel mensen is een auto onmisbaar. Bijvoorbeeld voor het dagelijks woon- en werkverkeer, om de kinderen naar school te brengen, op vakantie te gaan of om de boodschappen te doen Voor veel mensen is hun leven niet hetzelfde zonder auto. Een auto gaat niet eeuwig mee en dient op enig moment vervangen te worden. Het kopen van een auto kan soms een pijnlijk proces zijn, omdat een auto nogal wat geld kost. Gelukkig is er altijd de mogelijkheid om een auto uit het buitenland te importeren, waarmee je van financieel voordeel kan profiteren. Dit gebeurt voornamelijk door middel van een belastingvoordeel op de BPM.

Belasting berekenen op basis van de CO2 uitstoot tabel

BPM staat voor Belasting Personenauto en Motorvoertuigen en is een Nederlands systeem. De BPM wordt betaald wanneer mensen een nieuwe auto kopen. Omdat de BPM een Nederlands systeem is dat niet in het buitenland wordt gebruikt, moet er ook op gebruikte import auto’s die Nederland worden ingevoerd BPM berekend en betaald worden. Dit is bijvoorbeeld het geval bij auto importeren Duitsland. De BPM wordt berekend op basis van de CO2 uitstoot. Er geldt een tarief per een bepaalde hoeveelheid CO2 uitstoot die in een tabel zijn weergegeven en waarbij je zelf je BPM kan berekenen. Dit geldt in principe voor benzineauto’s met een uitstoot die meer is dan 0. Voor dieselauto’s geldt er een ander tarief, omdat hier ook nog een dieseltoeslag overheen komt. Wanneer je een bestelauto met een grijs kenteken rijdt dan zijn er ook nog scenario’s denkbaar waarbij je geen BPM hoeft te betalen.

Profiteer van het Nederlandse belastingsysteem door een auto te importeren

Wanneer je in Nederland een auto koopt dan is de BPM verwerkt in de aanschafprijs en zul je dit bedrag betalen zonder dat je hier al teveel bij stil staat. Het bpm-bedrag staat in deze gevallen ook vast en is niet te beïnvloeden. Wanneer je er echter voor kiest om een auto uit het buitenland te halen dan dient de BPM bij de invoer of import van de auto berekend te worden en betaal je deze wanneer je in Nederland de weg op wil. Omdat in dit geval de BPM pas in een later stadium wordt berekend en er ook vaak sprake is van gebruikte auto’s, zijn er meerdere mogelijkheden om hier voordeel uit te halen. De oorzaak hiervan, is dat er meerdere partijen zijn die een taxatie kunnen doen er nogal wat variabelen in het systeem van taxeren zitten. Alhoewel de Nederlandse overheid dit probleem geïdentificeerd heeft en hier niet heel tevreden over is, zijn er steeds meer mensen die vanwege deze reden kiezen voor het importeren van een auto. Wanneer je het lastig vindt om dit allemaal zelf uit te zoeken en te regelen dan zijn er voldoende importeurs die bemiddelen in het proces en je helpen bij de taxatie en de voordeligste BPM aangifte regeling voor jouw nieuwe auto.