In Nederland kennen we verschillende soorten kentekenplaten, een van die verschillende soorten platen is het grijs kenteken. Nederlandse voertuigen die gebruikmaken van belastingvoordelen dienen een grijs kenteken te voeren, denk hierbij bijvoorbeeld aan bestelwagens die bedrijfsmatig worden ingezet. Het grijze kenteken was niet alleen aan de kentekenplaten te herkennen, maar ook het kentekenbewijs deel I. Vroeger was kentekenbewijs deel 1 altijd grijs op het moment dat een auto een grijs kenteken heeft, tegenwoordig in deel I echter groen.
Lang niet iedereen mag zomaar een grijs kenteken voeren op zijn of haar voertuig, de regels hiervoor zijn in de loop der jaren namelijk steeds strenger worden. Tegenwoordig mag u alleen nog een grijs kenteken voeren op het moment dat u een ondernemer bent, het gebruik van een grijs kenteken op particulier niveau is dus niet (langer) toegestaan. Verder mag u ook een grijs kenteken gebruiken voor bestelauto’s die u inzet voor het vervoeren van gehandicapten, deze voertuigen hebben in de meeste gevallen ook een bijzonder inrichting.

Voordelen van een grijs kenteken

Het voeren van een grijs kenteken heeft veel voordelen voor een ondernemer, een van de voGrijs kentekenordelen van dit kenteken is bijvoorbeeld dat u veel minder wegenbelasting hoeft te betalen. In de wegenbelasting kennen we namelijk een speciaal tarief voor ondernemers die gebruik mogen maken van het grijs kenteken. Natuurlijk moet u wel aan bepaalde voorwaarden voldoen om recht te hebben op een grijs kenteken, zo moet u bijvoorbeeld in het bezit zijn van een BTW-nummer. Daarnaast moet de bestelauto ook op naam van de rechtspersoon waarvan het BTW-nummer is geregistreerd staan, u kunt dus niet als particulier op het BTW-nummer van een kennis een voertuig met een grijs kenteken rijden. Daarnaast is er ook nog de eis dat ruim 10 procent van de jaarlijkse kilometers die met het voertuig worden gereden zakelijk gerelateerd zijn.

BPM & grijs kenteken

Een ander voordeel van bestelauto’s met grijze kentekens is dat ze vaak een heel stuk goedkoper in de aanschaf zijn dan elke andere bestelauto. Het grote voordeel van het kopen van een nieuwe bedrijfsauto voor ondernemers is dat er doorgaans geen BPM afgedragen hoeft te worden, dit scheelt toch al snel enkele honderden tot wel duizenden euro’s. Het is wel belangrijk dat de bestelauto gedurende 5 jaar in het bezit van de ondernemer blijft, als de ondernemer namelijk binnen 5 jaar na aanschaf het voertuig aan een particulier verkoopt, dan dient er alsnog BPM betaald te worden.