Als u uw voertuig verkoopt, dan moet u als verkoper er wel voor zorgen dat de nieuwe eigenaar het kentekenbewijs op zijn naam overschrijft. Doet u dit niet dan bent u, terwijl u niet meer in de auto rijdt, als verkoper nog steeds verantwoordelijk voor wat er met de auto gebeurt. U moet bijvoorbeeld boetes betalen van de nieuwe eigenaar betalen, omdat de auto nog op uw naam staat. Het is verder verplicht dat u zelf aanwezig bent, wanneer deze handeling wordt verricht. Verder is het verplicht dat u tenminste achttien jaar bent, wanneer een kenteken wordt overgeschreven.


Als derde zijn nog een aantal documenten verplicht voor de handeling uitgevoerd kan worden. De koper van de auto dient in bezit te zijn van een geldig rijbewijs en/of paspoort met uittreksel GBA, niet ouder dan drie maanden. Verder moeten het tennaamstellingsbewijs en het overschrijvingsbewijs aanwezig zijn om het kenteken te kunnen overschrijven.

Waar kenteken laten overschrijven?

Het is mogelijk het kenteken van uw auto te laten overschrijven in een willekeurig postkantoor bij u in de buurt.

Een deel van het kentekenbewijs mist?

Wanneer een deel van het kentekenbewijs mist, dan dient u eerst een vervangend kentekenbewijs aan te vragen, voordat het kenteken kan worden overgeschreven naar een nieuwe eigenaar.

Wat te doen na het kenteken overschrijven?

Na de overschrijving is het de bedoeling dat de verkoper een vrijwaringbewijs van de koper ontvangt. Dit is het enige bewijs waarmee kan worden aangetoond dat u niet meer de eigenaar bent van de auto.

Kosten van kenteken overschrijven

De kosten voor het overschrijven van een kenteken zijn niet heel hoog. Voor €9,70 kunt u in principe uw kenteken laten overschrijven.

Uitlegfilmpje op YouTube

Is het nog steeds niet echt duidelijk hoe je nou precies een kenteken kan overschrijven, kijk dan volgend filmpje.