Op het moment dat het RDW een voertuig voor de openbare weg goedkeurt, krijgt de eigenaar 3 delen van het kentekenbewijs en 2 kentekenplaten. De eigenaar is verplicht om er zelf zorg voor te dragen dat de kentekendelen goed worden bewaard en dat de kentekenplaten goed zijn bevestigd (en uiteraard ook goed leesbaar zijn). Natuurlijk komt het wel eens voor dat men toch een deel van het kentekenbewijs verliest, gelukkig kunt u bij het RDW (tegen betaling) het kentekendeel opvragen. Als u alle delen kwijt bent, dan kan de procedure bij het RDW wel wat langer gaan duren.

Kentekenbewijs verplicht meenemen

Het is verplicht om deel 1A en deel 1B altijd bij u te hebben als u op de weg bent met uwKentekenbewijs kwijt voertuig, op het moment dat u aan de kant wordt gezet door de politie moet u dit namelijk kunnen tonen. Op het moment dat u het kentekenbewijs bij een controle niet kunt tonen, dan kunt u hiervoor een boete krijgen. Het is aan te raden om het overschrijvingsbewijs nooit bij u te hebben, met dit bewijs kan het voertuig namelijk op naam van iemand anders worden overgeschreven.

Kentekencard

Op het moment dat u tegenwoordig uw kentekenbewijs kwijt bent, dan krijgt u van het RDW een nieuw soort kentekenbewijs. Sinds 2014 maakt het RDW gebruik van zogenoemde ‘kentekencards’. Tegenwoordig hebt u dus niet meer te maken met 3 kentekendelen, te weten deel 1A, 1B en het overschrijvingsbewijs. Tijdens een aanhouding kunt u de kentekencard aan de autoriteiten tonen, aan de hand van deze kaart kunnen namelijk al uw gegevens worden uitgelezen. Ook op het moment dat u uw voertuig verkoopt, hebt u de kentekencard nodig. Op het moment dat u een kentekencard aanvraagt (dit kunt u op elk moment doen), dan krijgt u hierbij ook een pincode geleverd, deze pincode hebt u nodig op het moment dat u de auto wilt verkopen.

Kentekencard kwijt

Het kan natuurlijk ook gebeuren dat u uw kentekencard kwijt bent, in dat geval kunt u ook bij het RDW een nieuwe pas aanvragen. Aan het aanvragen van een nieuwe kentekencard zijn wel degelijk kosten verbonden, daarnaast mag u gedurende de tijd dat u geen kentekenbewijs of kentekencard hebt ook geen gebruik maken van de openbare weg. Wij raden u aan uiterst zuinig te zijn op uw kentekencard, het is natuurlijk zonde om veel geld te moeten betalen voor een nieuwe pas voor uw auto!