Besparen op BPM, hoe doe ik dat?

December 10, 2020

Home » Uncategorized

Wanneer je van plan bent om een auto te importeren is naast het zoeken naar de door jou gewilde auto ook het bepalen van de voordeligste BPM een van de belangrijkste zaken waar je tegenaan loopt. Hierop valt echter veel geld te besparen mits je dit op de juiste manier aanpakt. Het is dus zeker een onderwerp waarbij enig onderzoek en de juiste informatie lonend zal zijn. Wij zullen proberen het een en ander op een rijtje te zetten en je een aantal tips te geven waardoor je bij de import van een auto uit het buitenland de juiste keuzes zult maken.

Wat is BPM

Allereerst is het belangrijk te weten wat BPM precies inhoudt en welke regels er van toepassing zijn wanneer je een auto wilt importeren. BPM staat voor “Belasting voor Personenauto’s en Motorrijwielen” en dient voor elke in Nederland geregistreerde personenauto, bestelauto of motorrijwiel te worden betaald. Tot 2013 werd de hoogte van de BPM bepaald door de catalogusprijs van de auto maar sinds 1 januari 2013 wordt de BPM geheel berekend op basis van de CO2-uitstoot van het motorvoertuig. Deze nieuwe manier van berekenen heeft een duidelijke verandering teweeg gebracht in de bepaling van de hoogte van de BPM. Een dure maar zuinige auto, waarvoor in het verleden een hoge BPM werd berekend aan de hand van de catalogusprijs, zal nu door de nieuwe manier van berekenen op basis van de beperkte uitstoot een veel gunstigere BPM waarde hebben. Andersom kan een goedkope maar milieubelastende auto nu duurder in de BPM zijn dan voorheen toen men deze berekende op basis van de catalogusprijs.

Keuze BPM regime

Nu bestaat er de mogelijkheid om bij de import van een auto een keuze te maken voor het gunstigste BPM regime aangezien de officiële datum van de eerste toelating bepalend is. Wanneer je een auto importeert kan er gekozen worden in de periode tussen de eerste toelating en de datum van invoeren van de auto in Nederland. Kies daarvoor altijd voor het meest voordelige BPM jaar welke voor jouw auto van toepassing is. Aangezien er diverse factoren meespelen is er vooraf niet te zeggen welk BPM regime voor jouw auto het voordeligste zal zijn. Dit kan en zal voor elke situatie verschillend zijn en daarom kunnen we niet genoeg benadrukken dat het van belang is om dit voor elke individuele auto nauwkeurig te bepalen. De belastingdienst zal u daarbij weinig behulpzaam zijn maar gelukkig zijn er diverse websites en bedrijven die dit voor u kunnen bepalen wanneer u het lastig vind om hier zelf uit te komen. Let er wel op dat je zelf verantwoordelijk bent voor de BPM aangifte en het invullen van de formulieren!

Leestip: Auto importeren uit Duitsland | 4-stappenplan (Kopen, Werkwijze, Tips)

Nieuwe of gebruikte auto

Zorg ervoor dat je bij voorkeur een gebruikte auto importeert. Als je van plan bent in Duitsland, België of elk ander land, een nieuwe auto te importeren loont het al om deze zelf op te halen en naar Nederland te rijden waardoor er een aantal kilometers op de teller staan en je de auto dus als gebruikte auto kunt importeren. Wanneer de auto gebruikt is mag je op de bruto-BPM afschrijven en er een rest-BPM overblijft hetgeen je een besparing op zal leveren. Let hierbij echter wel op dat de Belastingdienst als stelregel hanteert dat een gebruikte auto minimaal 3 maanden oud dient te zijn, gemeten vanaf de datum van de eerste toelating, of meer dan 3000 kilometer op de teller heeft staan. Als dit niet het geval is mag je niet op de BPM afschrijven, iets wat je al snel enkele duizenden euro’s kan schelen.

Koerslijsten afschrijving

Voor de bepaling van de waarde van de auto zijn er verschillende koerslijsten beschikbaar die gehanteerd mogen worden om de hoogte van de afschrijving te bepalen. Deze verschillen echter van elkaar dus zorg dat je degene gebruikt die voor jou het meeste voordeel op zal leveren.

Uitgelicht: BPM berekenen & Alles over de BPM aangifte

Zoals je kunt lezen komt er nog wel het een en ander kijken bij het zo voordelig mogelijk importeren van een auto maar loont het zeker de moeite om je hier eens in te verdiepen. Uiteraard zullen er op internet nog meerdere tips te vinden zijn die je in jouw specifieke geval mogelijk nog meer voordeel kunnen opleveren dus zorg dat je deze zorgvuldig doorneemt.