Voor veel mensen is de APK vervaldatum een van de of misschien wel vervelendste datum van het jaar. Je auto moet dan weer gekeurd worden en vaak is het zo dat je een hoop geld kwijt bent om de nodige dingen te laten reparen. Met de APK vervaldatum heb je ieder jaar weer te maken, want een APK-keuring is een jaar geldig en dan moet de auto opnieuw gekeurd worden. Het is overigens niet zo dat de APK vervaldatum voor iedereen gelijk is. Dat hangt volledig af van het voertuig dat je tot je beschikking hebt. Als je bijvoorbeeld een auto hebt die meer dan dertig jaar oud is, dan is de APK vervaldatum niet jaarlijks maar eens per twee jaar. Heb je een nog oudere auto, dus eentje van voor 1960, dan heb je helemaal niet meer te maken met een APK vervaldatum. Die auto’s hoeven namelijk niet meer gekeurd te worden en hebben dus geen APK-plicht. Voor zware voertuigen zijn er ook weer verschillende regels wat betreft de APK vervaldatum, waardoor je bij aankoop van je auto goed moet kijken met wat voor voertuig je te maken hebt om de APK vervaldatum te kunnen bepalen.

Eerder keuren dan APK vervaldatum

Het is ook mogelijk om je voertuig een stuk eerder te laten keuren dan voor de APK vervaldatum. Veel mensen kiezen daarvoor, omdat ze er dan vast vanaf zijn en er een jaar niet meer naar om hoeven te kijken. Je kunt je auto tot twee maanden voor de APK vervaldatum laten keuren. Als je dit doet, dan is je APK vervaldatum 14 maanden geldig. Het jaar gaat namelijk pas in vanaf de oude vervaldatum en niet vanaf het moment dat je de auto laten keuren.

Wanneer is de APK vervaldatum van uw auto?

Met onze gratis RDW kenteken check kunt u alleen door het kenteken in te voeren de APK vervaldatum van uw voertuig achterhalen.

Boete voor rijden zonder APK

Het is van belang om de APK vervaldatum goed in de gaten te houden, zodat je niet te laat bent met het keuren van je voertuigen. Het kan namelijk dan voorkomen dat je wordt aangehouden als je het voertuig napk vervaldatumiet hebt laten keuren voor de APK vervaldatum, waardoor je een flinke boete zal ontvangen. Het is daarnaast ook niet mogelijk om de APK uit te stellen en dus de APK vervaldatum maar te laten verlopen. Als je niet in staat bent om de auto te laten keuren dan moet je geldigheid van het kentekenbewijs laten schorsen, waardoor je voorlopig geen last meer hebt van de APK vervaldatum. Het beste kun je de auto dus maar gewoon laten keuren voor de APK vervaldatum om niet in de problemen te komen.