Tegenwoordig is het erg gemakkelijk om de kilometerstand van een auto terug te draaien, tegen betaling van een klein bedrag wordt de teller teruggedraaid tot wel 100.000 kilometer. Natuurlijk wilt u zeker weten dat de kilometerstand van uw auto, of de auto die u wilt gaan kopen, volledig klopt. Het is sinds kort daarom mogelijk om een kilometerstand check uit te voeren. Een dergelijke check biedt u bijzonder veel voordelen, het grootste voordeel is natuurlijk dat u direct kunt zien of de kilometerstand wel of niet klopt.

NAP overgenomen door APK in 2014

Eerder kon u altijd de stichting Nationale Auto Pas raadplegen voor het checken van de kilometerstand, deze stichting is per 1 januari 2014 echter overgenomen door de RDW. Vanaf begin 2014 is er ook een nieuwe wet gekomen, waarin staat dat het verboden is om te frauderen met kilometerstanden.

Waar kan ik een kilometerstand check uitvoeren?

Het uitvoeren van een kilometerstand check kunt u online doen op Onlinetaxatie.nl of autoverleden.nl. Er zijn tal van websites te vinden op het internet die u ook een kilometerstand check aanbieden, echter blijken deze in 9 van de 10 gevallen niet betrouwbaar te zijn. Vaak blijken de gegevens niet meer actueel te zijn of überhaupt niet te kloppen. Met de kilometerstand check van Onlinetaxatie.nl weet u in ieder geval altijd zeker dat de gegevens 100% actueel zijn. U kunt de kilometerstand check dan ook altijd op de website raadplegen, waar u ook bent.

Wanneer worden de kilometerstanden geregistreerd?

De kilometerstand van een voertuig wordt op verschillende momenten gecontroleerd, hieronder hebben wij een overzicht gemaakt van deze momenten:

  1.  Tijdens APK;
  2.  Bij de tenaamstelling van een voertuig;
  3.  Als het voertuig wordt opgenomen in een bedrijfsvoorraad;
  4.  Als het voertuig wordt geëxporteerd;
  5.  Als het voertuig wordt gedemonteerd of gesloopt;
  6.  Als in het voertuig een LPG installatie wordt ingebouwd
  7.  Bij werkplaatsreparaties met een factuurbedrag hoger dan €150,- inclusief BTW.