Bent u van plan om uw huidige auto te verkopen, of wilt u gewoon weten wat de waarde van uw auto in de huidige markt is? Dan kunt u een waardebepaling laten doen voor uw auto. De meeste garages kunnen uw auto taxeren, echter zijn hier vaak wel kosten aan verbonden. Op het moment dat een autogarage voor u een waardebepaling doet, dan ontvangt u hier altijd een professioneel rapport van. Ook zijn hier websites voor gemaakt welke alle voertuiggegevens ophalen zoals aantal eigenaren (inclusief de duur van bezit per eigenaar), vervangen onderdelen met de APK, kilometerstand check, etc.

De waardebepaling van uw auto is een goede uitgangsprijs bij een eventuele verkoop, natuurlijk is de uiteindelijke verkoopprijs nooit volledig gelijk aan de waarde van het voertuig. U kunt er ook voor kiezen om uw auto bij een dealer in te ruilen, in dat geval krijgt u geen geld voor uw voertuig, maar wel korting op de aanschaf van een nieuwe of tweedehandse auto. Het is wel belangrijk om uzelf te realiseren dat de inruilwaarde vaak een flink stuk lager ligt dan de daadwerkelijke waarde van het voertuig. Als u streeft naar een maximale verkoopprijs, dan kunt u er in de meeste gevallen het best voor kiezen om uw voertuig particulier te verkopen.

Hoe komt de waardebepaling auto tot stand?

Bij het bepalen van de waarde van uw auto maakt de dealer gebruik van allerlei gegevens. Zo kijkt de taxateur bijvoorbeeld naar de huidige (technische) staat van uw voertuig en het bouwjaar. Daarnaast speelt ook de automarkt een belangrijke rol, tenslotte worden auto’s continue minder of juist meer waard. Ook op de automarkt is het bepalen van de prijs een kwestie van vraag en aanbod, als de vraag laag is en het aanbod hoog zal de waardebepaling van uw auto altijd lager uitkomen.

Daarnaast blijft een waardebepaling natuurlijk altijd vrij interpreteerbaar, het is dus goed mogelijk dat als u door een andere taxateur de waardebepaling laat uitvoeren, dat u een lager of juist hoger bedrag te horen krijgt. Ondanks dat de waardebepaling voor uw auto een goede richtlijn is als verprijs, is het belangrijk om niet te verwachten dat het voertuig ook daadwerkelijk voor dat bedrag verkocht wordt.

Taxatie van uw auto

Op het moment dat u van plan bent om uw auto in te ruilen, dan raden wij u aan om de waardebepaling door een andere dealer uit te laten voeren dan de dealer waaraan u het voertuig gaat verkopen. Nu zijn autogarages natuurlijk verplicht om een juiste waardebepaling te doen, maar het is uiteraard niet ondenkbaar dat dit niet in alle gevallen gebeurd. Natuurlijk kunt u er ook voor kiezen om uw auto gewoon particulier te verkopen.