Geld verdienen aan je elektrische auto door middel van stroom

April 24, 2020

Home » Blog

Als je een elektrische auto, zonnepanelen of een warmtepomp hebt dan kan je straks geld hieraan verdienen. Hoogspanningsbeheer TenneT heeft een nieuw platform ontwikkeld waarmee je stroom terug kan leveren aan het elektriciteitsnet. Dit platform wordt beschikbaar binnen heel Europa.

Duurzame elektriciteit is de toekomst

Op dit moment wordt de meeste elektriciteit nog geleverd door stroom uit gas- kolen- en kerncentrales. Deze fossiele brandstoffen zijn inmiddels achterhaald en worden geleidelijk aan vervangen door duurzame elektriciteit. Deze duurzame elektriciteit wordt opgewekt uit zon, wind en warmte. Door de overgang op groene stroom zijn er veel meer pieken en dalen te zien in het energieaanbod en de vraag.

Volgens TenneT moet er een balans komen in het aanbod en levering van de elektriciteit. Op sommige momenten waait het bijvoorbeeld weinig en wordt er weinig elektriciteit geleverd, maar op datzelfde moment is er meer vraag naar door de komst van elektrische auto’s, warmtepompen en zonnepanelen. De oplossing volgens TenneT ligt in het laten aanleveren van stroom door de Europese huishoudens. Het nieuwe platform Equigy werkt op basis van blockchain technologie, dit is dezelfde technologie waar Bitcoin gebruik van maakt. De transacties zullen openbaar zijn.

Het nieuwe energie platform Equigy in Nederland

Nederland telt miljoenen huishoudens die stroom kunnen leveren. Op dit moment zijn er al zo’n 200.000 elektrische voertuigen die 2 gigawatt aan elektriciteit hebben opgeslagen. Dit is dezelfde hoeveelheid als drie grote elektriciteitscentrales. Doordat deze auto’s een groot deel van de dag stilstaan en niet constant gebruikt worden kunnen de bezitters een gedeelte van de stroom afstaan. De gebruikers kunnen zelf aangeven tot welke hoeveelheid er stroom afgestaan kan worden.

Volgens TenneT kunnen gebruikers honderden euro’s op hun energienota besparen. Dit levert ze zo’n 15.000 gratis kilometers per jaar op. TenneT gaat alleen het onderliggende platform verzorgen. De consumenten kunnen er gebruik van maken via hun energieleverancier. Thuis wordt er een kastje geïnstalleerd met een app die gekoppeld is aan hun telefoon. Door het gebruik van Equigy kunnen autofabrikanten of leasemaatschappijen ook nieuwe energieleveranciers worden. In Engeland gebeurd dit al en is Nissan een van de autofabrikanten die energiecontracten verkoopt.

Door middel van dit nieuwe platform wordt de balans beter bewaard en zullen er geen problemen meer ontstaan zoals in 2018. In 2018 was het energienetwerk net niet in balans en liepen alle klokken en wekkers die aangesloten waren op het lichtnet ineens zes minuten achter. Het duurde maanden voordat dit probleem was opgelost.