Autokosten in 2021: Belangrijke Veranderingen in Autobelastingen, Brandstofkosten, Verzekeringen en Subsidies voor Elektrische Auto’s

April 27, 2023

Home » Wegenbelasting » Belasting Auto » Blog » Elektrische auto

Met het nieuwe jaar komen er veranderingen in autokosten die van invloed kunnen zijn op autobezitters. In dit artikel kijken we naar de belangrijkste veranderingen in autobelastingen, brandstofkosten en verzekeringen.

Auto Belasting

De autobelastingen blijven in 2021 grotendeels hetzelfde als in 2020. De motorrijtuigenbelasting (MRB) wordt geïndexeerd met 1,6%, wat betekent dat de tarieven voor de meeste auto’s licht zullen stijgen. Voor elektrische auto’s blijft de MRB in 2021 nog steeds vrijgesteld van belastingen.

Brandstofkosten

De brandstofprijzen zijn sinds de jaarwisseling gestegen en deze trend zal naar verwachting voortzetten in 2021. De stijging wordt veroorzaakt door de hogere olieprijzen en de verhoging van de accijns op benzine en diesel. Het is daarom belangrijk om te overwegen hoe u uw brandstofkosten kunt verlagen, bijvoorbeeld door zuiniger te rijden of over te stappen op een elektrische auto.

Verzekeringen

De premies voor autoverzekeringen zijn in 2021 gestegen, vooral voor jonge bestuurders. Dit komt door de toename van het aantal schadeclaims en de hogere kosten van reparaties. Het is daarom belangrijk om verschillende verzekeringsopties te vergelijken om de beste deal te vinden en te zorgen voor een veilig rijgedrag om onnodige schadeclaims te voorkomen.

Subsidies voor elektrische auto’s

In 2021 zijn er nog steeds subsidies beschikbaar voor de aankoop of lease van een nieuwe elektrische auto. De overheid biedt een aankoopsubsidie van maximaal € 4.000 voor particuliere kopers en € 2.000 voor zakelijke kopers. Daarnaast zijn er ook subsidies beschikbaar voor laadpalen en thuisbatterijen, waardoor het gebruik van elektrische auto’s nog aantrekkelijker wordt.

Conclusie

Autokosten kunnen elk jaar veranderen en het is belangrijk om op de hoogte te blijven van deze veranderingen om uw uitgaven te beheren. Het is belangrijk om te kijken naar manieren om uw kosten te verlagen, bijvoorbeeld door over te stappen op een zuinigere auto of door te profiteren van subsidies voor elektrische auto’s. Bovendien is het belangrijk om uw rijgedrag veilig te houden om onnodige schadeclaims te voorkomen en de kosten van uw autoverzekering laag te houden.