Mensen die geen verstand hebben van auto’s en autobelastingen zullen misschien denken dat het een simpel iets is. Je betaalt gewoon autobelasting om er mee te mogen rijden. Zo zit de vork echter niet in de steel. Er zijn allerlei verschillende soorten autobelastingen. Bijvoorbeeld voor de aanschaf van een auto, het in bezit hebben van en auto en het gebruik ervan.

Soorten autobelasting

Zoals we al hebben gezien moet je voor veel verschillende dingen belasting betalen wat auto’s betreft. De belasting op de aanschaf van een auto wordt BPM genoemd. Belasting op bezit van de auto noemt men wegenbelasting. Veder is accijns de belasting op brandstof en is bijtelling de belasting op het privégebruik van de auto van de zaak. Wilt u weten hoeveel wegenbelasting u per kwartaal wilt betalen, klik hier.

Autobelasting in 2015/2016

De plannen zijn goedgekeurd door het kabinet om de autobelastingen in het komende jaar weer flink te verhogen. De accijnzen gaan omhoog, de aanschafbelasting gaat omhoog en voor het rijden van een zeer milieuvriendelijk auto moet vanaf 2014 meer wegenbelasting worden betaald.

Autobelasting checken

Gesteld kan worden, met al die verschillende soorten belastingen, dat het autobelastingstelsel in Nederland redelijk ingewikkeld is. Toch wilt u natuurlijk weten hoeveel belasting u per jaar moet betalen. Daarom is het mogelijk op internet verschillende autobelastingcheckers te utiliseren. Deze berekenen gratis de hoeveelheid autobelasting die u moet betalen.

Veel mensen schrikken misschien van de vele en steeds hoger wordende autobelastingen en zullen gaan twijfelen of ze nog wel een auto willen. De auto blijft echter een van de meest efficiënte manieren om te reizen en zal daarom op korte termijn ook niet verdwijnen. Wel zullen mensen misschien sneller bijvoorbeeld de fiets pakken, als de belastingen steeds hoger worden.