Welke fiscale voordelen heeft een private lease?

June 15, 2023

Home » Uncategorized

Ben jij toe aan een nieuwe auto, maar heb je niet direct de financiële middelen om er eentje aan te schaffen, dan kun je er natuurlijk ook gewoon voor kiezen om een auto te leasen. Waar dit tot jaren geleden vooral zakelijk gebeurde, zien we dat ook steeds meer particulieren kiezen voor een private lease, maar welke fiscale voordelen heeft het eigenlijk en waar moet je rekening mee houden op het moment dat je voor deze vorm van financiering kiest. Kortom, genoeg om het over te hebben dus. Twijfel jij of je een auto moet kopen of leasen, dan ben je hier aan het juiste adres.

De maandelijkse kosten

Op het moment dat je een auto in je eigen bezit hebt, dan heb je te maken met belasting, verzekering en ook onderhoud en reparatie. Tel daar een stukje afschrijving bij op en je betaalt maandelijks een aanzienlijk bedrag voor je auto. Vooral het stuk onderhoud is iedere keer weer een verrassing. Je weet namelijk niet wanneer er iets toe is aan vervanging. Kies je voor een private lease, dan betaal je een vast bedrag per maand en zitten de kosten voor onderhoud, reparatie en overige kosten allemaal bij deze prijs in. Daarbij komt ook dat je in een nieuwe auto rijdt, waardoor je vaak voor een vrijwel identiek bedrag er een flink stuk op vooruit gaat.

Je betaald geen bijtelling

Stel dat jij voor je werk een auto nodig hebt, dan zal dit bij je secundaire arbeidsvoorwaarden horen. Op het moment dat je deze auto dan ook privé wilt kunnen gebruiken, betaal je bijtelling. Vooral bij een wat duurdere auto kan dit maandelijks al snel oplopen tot enkele honderden euro’s. Wanneer je dan praktisch niet rijd, is het in veel gevallen voordeliger om een auto privé te leasen. Zo heb je niets van doen met de bijtelling en ben je vaak maandelijks een stuk voordeliger uit, dan wanneer je ervoor kiest je zakelijke auto ook privé te gaan gebruiken.

Geen afschrijving

Op het moment dat je een auto koopt, heb je te maken met afschrijving. Je auto wordt namelijk ieder jaar een beetje minder waard, waardoor de restwaarde daalt. Heb je nu een leaseauto, dan hoef je je hier geen zorgen over te maken, aangezien je een vast bedrag per maand betaalt voor het rijden in deze auto. Aan het einde van de looptijd is het namelijk niet aan jou om de auto te verkopen, maar is het aan de leasemaatschappij dit te doen. Wel heb je vaak de mogelijkheid om de auto tegen een gereduceerd bedrag over te nemen, maar dat gebeurt niet vaak. De meeste mensen leveren de auto netjes in en kiezen vervolgens een nieuwe auto uit, waar ze de volgende periode in gaan rijden.

Tot slot

Kiezen voor een private lease heeft verschillende voordelen. Zo betaal je een vast bedrag per maand en hoef je niet ineens een enorme uitgave te doen. Daarbij komst ook dat je nooit voor onvoorziene kosten komt te staan, los van het eigen risico wat je hebt afgesproken met de leasemaatschappij.