Steeds meer mensen staan voor de vraag of ze kiezen voor all season autobanden. De winters in Nederland zijn de afgelopen jaren niet streng genoeg geweest om de winterbanden onder de auto te zetten. Omdat we natuurlijk nooit zeker weten wat ons de komende winters staat te wachten, is het aan te raden om eens te kijken of all season banden iets voor jou zijn. Er zijn diverse voordelen te vinden aan het gebruik van dergelijke banden. Zo kun je er het hele jaar op rijden. Toch is er ook kritiek te vinden op all season banden. In dit artikel vertellen we je meer over de voordelen en de nadelen van vierseizoenenbanden.

Wat zijn all season banden precies?

All season banden zijn, zoals de naam het al wel een beetje zegt, autobanden die je ieder seizoen kunt gebruiken. Dat betekent dus dat je geen autobanden hoeft te verwisselen wanneer de weersomstandigheden flink omslaan. Deze banden zijn een bijzondere mix tussen zomerbanden en winterbanden: ze blijven hard in de zomer en worden net wat zachter onder barre winterse weersomstandigheden. De specifieke rubbersamenstelling zorgt er samen met een uniek all season profiel voor dat je er in ieder seizoen van het jaar veilig op kunt rijden. Controleer hierbij wel altijd of de bandenspanning voldoende is: in het instructieboekje van de auto vind je dergelijke informatie vaak. All season banden komen in verschillende prijsklassen: goedkope autobanden vind je bijvoorbeeld bij Euromaster.

Voordelen van all season banden

Het grootste voordeel van all season banden is ongetwijfeld dat je er niet aan hoeft te denken om je banden te laten verwisselen. Dat scheelt je tijd en behoorlijk wat geld: gemiddeld een uur wachten en rond de 80 euro voor zo’n afspraak. Wist je dat ieder jaar toch nog meer dan 3,2 Nederlanders hun banden omwisselen naar winterbanden en andersom? Dit zijn vaak mensen die op wintersportvakantie gaan naar Duitsland of Oostenrijk, waar de winter een stuk grilliger is. In dergelijke landen waren winterbanden altijd verplicht, maar tegenwoordig volstaan all season banden ook. In andere populaire wintersportlanden zoals Italië en Tsjechië zijn winterbanden nog wel verplicht. Over het algemeen wordt het aangeraden om winterbanden te plaatsen wanneer het kouder dan 7 graden is. Omdat we in Nederland amper te maken hebben met écht extreme temperaturen, zijn all season banden voldoende om genoeg grip te hebben en veilig genoeg te rijden.

Nadelen van all season banden

Toch zijn er ook enkele nadelen te vinden aan all season banden. Zo kunnen dit soort vier seizoenen banden niet op tegen echte winterbanden. Ga je dus naar een besneeuwd en koud gebied en wil je gegarandeerd veilig rijden? In dat geval heb je meer grip met winterbanden, omdat deze banden daar echt op gemaakt zijn. In de winter kun je natuurlijk wel beter rijden met een all season band dan met een zomerband, dus wat dat betreft zit je sowieso al beter. Daarnaast ligt het heel erg aan hoeveel kilometers je per jaar rijdt of je goedkoper uit bent met all season banden. Dit soort banden slijten namelijk best snel: maak je meer dan 20.000 kilometer per jaar? In dat geval is de keuze voor aparte zomerbanden en aparte winterbanden goedkoper én veiliger. Tot slot moet je rekening houden met het feit dat hele hete zomers niet heel goed zijn voor je vierseizoenenbanden: bij een noodstop wordt de remweg bijvoorbeeld 1,5 keer zo lang wanneer je 100 kilometer per uur rijdt. Ga dus voor jezelf na over all season banden in jouw geval het meest voordelig en het meest veilig zijn. Is dat het geval? Dan is het zeker een goede investering.