Wanneer je in het bezit bent van een voertuig dan komen daar ook andere kosten bij kijken dan alleen de verzekering en brandstof. Ook moet je belastingen betalen en de afschrijving van jouw auto kost ook geld. Hoeveel wegenbelasting je moet betalen ligt aan een aantal factoren zoals de plaats waar je woont, gewicht van het voertuig en type van voertuig.Wegenbelasting berekenen?

Veel mensen hebben geen idee hoe je de wegenbelasting berekenen kan. Het is een redelijk complex verhaal en je kunt dan ook niet zomaar even bepalen hoe hoog de wegenbelasting precies zal zijn. De wegenbelasting berekenen neemt dus wel wat tijd in beslag. Zeker ook omdat er eigenlijk ieder jaar wel een aantal veranderingen plaatsvinden.

Het is dus goed om in de gaten te houden wat de overheid voor beslissingen neemt op dat gebied. Het was bijvoorbeeld lang zo dat zuinige auto’s geen wegenbelasting moesten betalen, waardoor je als bezitter van een zuinige auto niks te maken hebt met een wegenbelasting berekenen. Sinds 1 januari 2014 is deze vrijstelling echter vervallen, waardoor ook deze mensen nu de moeite moeten nemen om de auto belasting te berekenen.

Oldtimer wegenbelasting berekenen

De overheid maakt nieuwe plannen voor de motorrijtuigenbelasting (ook wel wegenbelasting) van oldtimers. Omdat de regeling (waarvan nog niet zeker is dat deze ook ingevoerd wordt) redelijk ingewikkeld in elkaar zit, zullen we in deze tekst meer uitleggen over de nieuwe wegenbelasting voor oldtimers.

Wegenbelasting berekenen

Hoe is de wegenbelasting voor oldtimers op dit moment geregeld?

Op dit moment geldt dat oldtimers die ouder zijn dan 30 jaar vrijgesteld zijn van wegenbelasting. Auto’s die tussen de 25 en de 30 jaar oud zijn zitten in een overgangsregeling. Echter is het aantal oldtimers in Nederland sterk toegenomen. Zo waren er in januari 2008 nog 215.000 personenauto’s ouder dan 30 jaar, terwijl dit er in 2013 al 305.000 waren. Uit onderzoek bleek dat vooral jonge oldtimers veel kilometers maken, wat de overheid geld kost én slecht is voor het milieu. Daarom is er overleg over een nieuwe regeling.

De nieuwe oldtimer wegenbelasting

In de nieuwe wegenbelasting voor oldtimers zijn alleen oldtimers ouder dan 40 jaar vrijgesteld van wegenbelasting. Bovendien komt er een overgangsregeling voor auto’s die op benzine rijden en enkele andere motorrijtuigen die tussen de 26 en 40 jaar oud zijn. Hiervoor geldt dat ze een kwart van de MRB over het hele jaar moeten betalen, maar de auto’s mogen niet in januari, februari en december van de openbare weg gebruik maken. Auto’s  van 26 tot 40 jaar oud, die op diesel of LPG rijden, komen niet in aanmerking voor de overgangsregeling.

Wegenbelasting berekenen

Hoe moet je de wegenbelasting berekenen

Hoe zwaar is mijn auto? Wat voor brandstof gebruik ik? In welke provincie staat mijn auto ingeschreven? Dat zijn slechts enkele vragen die een onderdeel uitmaken van het wegenbelasting berekenen. De meeste van deze gegevens kan je ook terug vinden in onze gratis RDW kenteken check.

Je vraagt je misschien af waarom deze factoren van belang zijn, maar eigenlijk is dat heel logisch. Als je in het bezit bent van een zwaardere auto, dan zul je meer geld aan wegenbelasting kwijt zijn dan bij een lichtere auto. Dit komt vooral door het feit dat het wegdek meer belast wordt door de zwaardere auto’s. De hogere motorrijtuigenbelasting is dus een soort compensatie en daar moet je ook zeker rekening mee houden als je een grote auto hebt en de wegenbelasting berekenen wil.

Verder is het nog belangrijk waarvoor je de auto op dat moment gebruikt. Zo kan het verschil tussen privégebruik en zakelijk gebruik groot zijn, waarbij de wegenbelasting bij zakelijk gebruik vaak lager ligt dan mensen die de auto enkel privé gebruiken. Al deze factoren spelen een rol als je de wegenbelasting berekenen wil.

Wegenbelasting berekenen

Waarom wegenbelasting berekenen?

Er zijn een hoop mensen die zich afvragen waarom je de wegenbelasting zou berekenen. Zij zijn namelijk van mening dat je er maar weinig invloed op kunt uitoefenen en dat je er mee moet leven dat je belasting moet betalen. Over deze denkwijze valt genoeg te zeggen. De wegenbelasting berekenen is erg makkelijk. Vooral als je van plan bent om een nieuwe auto te gaan kopen is het een goed plan om de wegenbelasting te berekenen. Je weet dan namelijk vooraf al hoeveel je maandelijks kwijt zal zijn aan wegenbelasting. Als dit bedrag bijvoorbeeld te hoog is, dan kun je nog kiezen om voor een lichtere auto te gaan of een auto met een ander type brandstof. De wegenbelasting berekenen is dus voor iedereen aan te raden en kost maar weinig moeite. Lees ook verder over de bijtelling en bpm.