In reclames van nieuwe automodellen wordt vaak vermeld hoeveel procent bijtelling bij dat specifieke model hoort. Wanneer de consument een auto least, moet hier belasting over betaald worden. Dit geldt als een werknemer in een auto rijdt op de zaak en deze ook privé gebruikt voor meer dan 500 kilometer per jaar. Bij een bijtelling van 25 procent is het de bedoeling dat er 25 procent van de cataloguswaarde van de auto bij het inkomen wordt opgeteld. Zo wordt het inkomen van de werknemer hoger, maar vervolgens moet deze er (vanwege deze stijging) meer belasting over betalen. Bij een privé gebruik van deze auto van minder dan 500 kilometer per jaar, hoeft de werkgever geen bijtelling bij het loon op te tellen.

Bijtelling auto afhankelijk van hoeveelheid CO2-uitstoot

Tegenwoordig hebben steeds meer auto’s 14% bijtelling. Dit is het geval bij een dieselauto met 14% bijtelling autoeen uitstoot van CO2 van 51 tot en met 85 gram per kilometer en bij andere auto’s met een CO2-uitstoot van 51 tot en met 88 gram per kilometer. Wanneer uw auto een hogere uitstoot van CO2 heeft, moet hier meer bijtelling over betaald worden. Er geldt voor een voertuig een bijtelling van 20 procent wanneer deze een uitstoot heeft tot en met 111 gram per kilometer (bij een dieselmotor). De mogelijke percentages van bijtelling zijn 0, 14, 20 en 25 procent.

Bijtelling voor ‘groenere’ auto’s

Om weggebruikers te stimuleren om voor milieuvriendelijkere auto’s te kiezen, wordt daarvan de bijtelling vaak verlaagd. Hoe hoger het energielabel, hoe lager de bijtelling meestal is. Zo zijn er tegenwoordig steeds meer modellen waarvoor u als gebruiker daarvan geen bijtelling hoef te rekenen. Er hoeft dus minder belasting betaald te worden voor het gebruik van de auto. Elektrische auto’s waren tot 2014 vrij van bijtelling, maar rekenen sindsdien 4 procent aan bijtelling. Het percentage van bijtelling voor zo’n milieuvriendelijke auto hangt echter wel af van wanneer deze auto het kenteken heeft gekregen. Wanneer het kenteken vóór 2014 (na de nieuwe regeling) is afgegeven, betekent dit dat u geen bijtelling hoeft te betalen voor uw elektrische auto, of van een auto met een CO2-uitstoot van 50 gram per kilometer of minder.