Hebt u er ooit wel eens over nagedacht wat u eigenlijk moet doen bij autoschade? Het is belangrijk om alvast een goed plan klaar te hebben voor het geval dat u te maken krijgt met autoschade, ondanks dat u nu waarschijnlijk denkt dat het u nooit zal overkomen.

Schade bij uw auto

Hebt u een ongeluk veroorzaakt en hebt u schade aan uw eigen voertuig? Dan valt deze schade alleen onder uw autoverzekering op het moment dat u een all risk autoverzekering hebt. Bent u bij een verkeersongeluk betrokken, maar heeft de tegenpartij ervoor gezorgd dat u schade hebt aan uw eigen schade en is de tegenpartij aansprakelijk voor het ongeluk? Dan zal de schade aan uw auto vergoedt worden door de verzekeringsmaatschappij van de tegenpartij.

Schade bij de tegenpartij

Bent u de veroorzaker van het ongeluk? Dan moet u de autoschade van de tegenpa
rtij vergoeden. Voor het vergoeden van deze schade kunt u aanspraak maken op uw autoverzekering, in feite hoeft u dus niets zelf te betalen. Is de tegenpartij verantwoordelijk voor de schade aan het eigen voertuig? Dan hoeft u de tegenpartij uiteraard niets te betalen.
Autoschade door een verkeersongeluk

Indien u betrokken bent bij een verkeersongeluk, is het in ieder geval belangrijk om altijd direct een schadeformulier in te vullen. Zelfs als de tegenpartij aangeeft dit op een later moment te willen doen, moet u erop aandringen om dit direct te doen. Het is ook belangrijk om naar getuigen te zoeken, die kunnen bevestigen dat u al dan niet de veroorzaker bent van het ongeluk. Op deze manier is het direct voor beide partijen duidelijk hoe dit het beste opgelost kan worden. Vraag ook de contactgegevens van de getuigen, zodat u ze op een later moment ook nog kunt bereiken. Natuurlijk moet u ook altijd de contactgegevens van de tegenpartij vragen, zodat u hiermee in contact kunt blijven.

Proces verbaal laten opmaken bij autoschade

Kunt u het er met de tegenpartij niet over eens worden wie schuldig is aan het veroorzaken van het ongeluk en zijn er ook geen getuigen bij het ongeval? Dan is het verstandig om de Nederlandse politie hiervan op de hoogte te brengen. De politie zal vervolgens (vaak ter plekke) een proces verbaal opmaken van hetgeen gebeurd is volgens beide partijen. De verzekeringsmaatschappijen zullen vervolgens om het proces verbaal vragen voor de afhandeling van de schades.