inner

Wat is mijn auto waard?

Wil je graag weten wat je auto momenteel waar is? Hier kom je er achter door het autowaarde rapport in te vullen.
Het autowaarde rapport maakt het volgende inzichtelijk:

  • Autowaarde
  • Schade historie
  • advertentie geschiedenis

Wat moet je doen?
Vul het kenteken van de auto in en klik op “Check”, vervolgens wordt er een rapport gemaakt dat alle informatie bevat die je nodig hebt. Het rapport is gelijk in te zien of te downloaden.

Het berekenen van de autowaarde van een voertuig is niet alleen interessant bij het verkopen van een auto maar komt ook van pas bij het aanschaffen van een voertuig. Op onze website kan je de autowaarde checken  om te achterhalen wat jouw eigen voertuig precies waard is.

Wat is mijn auto waard of wat is mijn autowaarde zijn vragen die in veel gevallen terugkomen. Ga je bijvoorbeeld een tweedehands auto kopen en wil je weten wat je auto waard is? Dan kan je ook in dit geval de autowaarde van het voertuig controleren door middel van de kenteken check op deze site. Op deze manier krijg je meer inzicht in de dagwaarde van de auto en kan je de vraag “wat is een auto waard” beter voor jezelf beantwoorden.

Het kan in eerste instantie misschien lastig lijken om de actuele waarde van een auto te bepalen. Om toch beter inzicht te krijgen in de auto waarde is het verstandig om de RDW dagwaarde te berekenen. De RDW dagwaarde auto kan berekend worden op basis van een aantal verschillende punten. Wij voorzien je op deze pagina van alle informatie over de verschillende auto gerelateerde punten die worden toegepast bij het bepalen van de dagwaarde van een auto. We leggen je uit wat termen als: cataloguswaarde, handelswaarde, inruilwaarde en dagwaarde van een auto betekenen en welke verschillen hierin te vinden zijn.

Wanneer je de pagina hebt gelezen dan zal je bovengenoemde onderdelen en onderlinge verschillen begrijpen. Tevens kan je met behulp van onze RDW check eenvoudig zelf berekenen wat jouw auto of de tweedehands auto die je op het oog hebt nog waard is.

Wat is een tweedehands auto waard?

Het controleren van de autowaarde van een tweedehands auto die je wil kopen is ten eerste verstandig omdat je in dit geval precies weet wat je koopt. Daarnaast is het handig om de autowaarde te controleren om er zeker van te zijn dat je een eerlijke aankoopprijs voor jouw occasion betaalt. Ben je benieuwd of de aankoopprijs in lijn ligt met de actuele auto waarde? Check dan de actuele waarde van een auto met onderstaande kenteken controle. Komt de autowaarde van het voertuig niet overeen met de aankoopprijs en is de aankoopprijs bijvoorbeeld veel te hoog dan kan je deze informatie in jouw voordeel gebruiken bij het onderhandelen voor de prijs.

Let hierbij wel op dat je niet alleen de standaard RDW voertuiggegevens controleert. Er zijn meerdere factoren die de waarde van een tweedehands auto kunnen beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan het aantal vorige eigenaren of de autohistorie. Heeft een auto in het verleden namelijk schade gehad, dan kan de auto een stuk minder waard zijn dan je op eerste gezicht zou denken. Op RDW-kenteken.nl kan je deze gegevens gemakkelijk achterhalen met gebruik van onze handige kenteken tool kan je gemakkelijk de auto dagwaarde checken .

Veel auto’s worden tegenwoordig verkocht via verschillende websites op het internet. Hier staan letterlijk duizenden occasions en tweedehands auto’s ter verkoop aangeboden waarvan sommige op de foto’s soms mooier lijken dan ze daadwerkelijk zijn. Het verstrekken van foutieve informatie en het oppoetsen van foto’s is iets dat helaas nog elke dag voorkomt bij de verkoop van auto’s via internet.

TIP: Let goed op dat de tellerstand niet is teruggedraaid. Het klinkt gek maar het gebeurd vaker dan je denkt. Zo kan de prijs van een auto kunstmatig hoog gehouden worden omdat de auto een hogere waarde lijkt te hebben dan werkelijk het geval is.

Om jezelf een hoop ellende te besparen en achteraf niet onnodig veel kosten te maken is bij de aanschaf van een tweedehands auto of occasion via internet raden wij je aan zo veel mogelijk gegevens over de auto te verzamelen. Controleer daarom altijd door middel van een RDW check alle voertuiggegevens en vul dit altijd aan met een kilometer en dagwaarde check. Zo weet je altijd wat de echte autowaarde is en of de tellerstand wel echt klopt en hier geen fraude mee is gepleegd!

LET OP: Wanneer je een auto met gemanipuleerde kilometerstand doorverkoopt ben je zelf strafbaar, check dus altijd of de kilometerstand van een auto wel logisch!

Een alom bekend  feit is dat dagwaarde van een auto afneemt vanaf het moment dat je de autogarage uitrijdt. Vooral tweedehands auto’s en occasions die je op het internet vindt zijn vaak al een aantal jaar oud. Mocht het zo zijn dat een auto slecht is onderhouden en al behoorlijk wat kilometers op de teller heeft staan dan wil de autowaarde bepalen nog wel eens lastig zijn en een uitkomst geven die minder is dan de RDW dagwaarde.

Om jezelf een sterkere positie te geven tijdens het onderhandelen over de prijs van de auto is om een goed en actueel beeld te hebben van de autowaarde. Erg handig is om hier een taxatierapport bij te gebruiken in combinatie met een uittreksel van het schadeverleden en NAP check om te zien of de kilmeterstand wel logisch is.  Een ander voordeel dat je hebt door een nauwkeurige bepaling te doen van de auto dagwaarde is dat je beter kan inschatten of je nog wat marge hebt. Mocht het zo zijn dat er zich nog mankementen of problemen aan de auto bevinden dan kan je dit tijdens de onderhandeling over de verkoopprijs aangeven.

Een auto verkopen

Als je jouw auto wilt verkopen, of simpelweg wil weten hoeveel jouw auto waard is bij verkoop, dan is het mogelijk de dagwaarde te checken. Je kan de waarde van jouw auto op twee manieren laten controleren.

Zo kan je bijvoorbeeld de dagwaarde auto berekenen op kenteken.  Je hoeft in dit geval alleen jouw kenteken in te geven en welke uitvoering van een bepaald type jouw auto is, waarna je de specifieke dagwaarde van jouw auto krijgt.

Ook kan enkel gekeken worden naar het merk of model en hoeveel een specifieke uitvoering op dat op het moment waard is. Dan wordt onder andere gekeken naar het merk, de modelserie, de modelvariant, cataloguswaarde, kilometerstand en de uitvoering.

Of je nou van plan bent om een auto particulier te verkopen of op basis van inruilwaarde auto wilt verkopen aan een autobedrijf, in beide gevallen is het belangrijk dat je een zo nauwkeurig mogelijke inschatting kan maken van de auto waarde. Uiteindelijk komt het neer op één vraag die beantwoord moet worden, en dat is: “Wat is mijn auto waard”.  De RDW auto waarde berekenen gemakkelijk met behulp van de RDW kentekencheck op onze website. Onze kentekencheck is altijd actueel en voorziet je in een mum van tijd van alle RDW voertuiggegevens die je nodig hebt om de dagwaarde auto rdw te kunnen berekenen. Zo krijg je inzicht in de actuele kilometerstand, aantal vorige eigenaren, het schadeverleden en de autohistorie.

Na het afronden van de autocheck op rdw-kenteken.nl ben je beter in staat een goede waardebepaling van je auto te doen. Als je de auto dagwaarde eenmaal duidelijk hebt is het tijd om over te gaan tot de verkoop van de auto.

Veel mensen stellen zicht de vraag “wat is mijn auto waard bij verkoop?”. Het antwoord op deze vraag is van meer factoren afhankelijk dan de rdw gegevens die voortkomen uit de kentekencheck. De huidige auto waarde die we achterhalen wanneer de autowaarde berekenen via kenteken is met een aantal simpele handelingen te beïnvloeden. Een eventuele particuliere koper of autogarage kijken bijvoorbeeld ook naar de staat van de lak, het interieur  en de velgen als zij de waarde auto bepalen. Daarnaast kan het goed schoonmaken van de buiten en binnenkant van de auto al een positief effect hebben op de auto waarde.

Ditzelfde geldt ook voor de inruilwaarde auto, deze is even makkelijk te beïnvloeden. Garages willen namelijk zo snel mogelijk zo veel mogelijk winst maken op een auto. Wanneer jij hen werk uit handen neemt door de auto goed schoon te maken en te zorgen dat de auto er goed uitziet, zijn ze eerder geneigd de auto een hogere inruilwaarde te geven. Zo kan een kleine actie je al snel tientallen euro’s opleveren.

Wat is mijn auto waard? En hoe wordt deze waarde bepaald?

De waardebepaling auto is gebaseerd op het bouwjaar van de auto, op de kilometerstand van de auto, op de aanwezige accessoires in/op/aan jouw auto en natuurlijk op de auto zelf. In het geval dat je graag wil weten wat jouw auto waard is en je voer via RDW-kenteken.nl een kenteken check dagwaarde uit, dan ontvang je een volledig overzicht van jouw auto met dagwaarde, de basis RDW voertuiggegevens van de auto, de autohistorie, het schadeverleden van een auto en de autokosten. De vraag Wat is mijn auto waard? Is hiermee goed te beantwoorden.
Wat is mijn auto waard?

Hoe wordt de dagwaarde bepaald?

Om de dagwaarde van je auto te bepalen wordt er rekening gehouden met een aantal factoren. Zo moet je de cataloguswaarde van je auto weten, dit is de nieuwprijs van de auto. Elk jaar schrijft je auto een deel van zijn prijs af, met name de eerste jaren is de afschrijving hoog. Hoe ouder je auto is, des te lager de dagwaarde is. De leeftijd is daarom belangrijk om te weten om de dagwaarde te bepalen. Maar niet alleen de leeftijd van de auto is belangrijk, ook het aantal kilometers. Zo zal een auto van 5 jaar met 100.000 km op de teller meer waard zijn dan precies dezelfde auto van 5 jaar met 200.000 km op de teller. Hoe meer kilometers de auto heeft gereden, des te ‘zwaarder’ zijn leven is geweest en de onderdelen eerder aan vervanging toe zijn. De staat van onderhoud wordt ook meegenomen, bij het bepalen van de dagwaarde wordt er altijd van uit gegaan dat de auto goed onderhouden is.

Wat is mijn auto waard: de dagwaarde als indicatie

De dagwaarde is een indicatie voor wat de auto op dit moment nog waard is. Daarbij wordt rekening gehouden met een goed onderhouden auto. Het kan natuurlijk ook voor komen dat je een auto tegenkomt waarvan alles aan moet gebeuren. Deze auto zal dan minder waard zijn dan de aangegeven dagwaarde. De dagwaarde kun je dus gebruiken in het onderhandelingsproces, want je zult vaak zien dat auto’s ruim boven de dagwaarde worden aangeboden. Wat is mijn auto waard? Check nu de dagwaarde van de auto die jij op het oog hebt door het invoeren van het kenteken.

Wat is mijn auto waard? Kan het altijd berekend worden?

Indien jouw auto ouder is dan twaalf jaar, is het slechts in enkele gevallen mogelijk een goede indicatie te laten maken van de waarde van jouw auto. Is jouw auto minder dan 12 jaar oud, dan is het in principe mogelijk de waarde te bepalen. Hierbij zijn echter ook enkele uitzonderingen, bijvoorbeeld wanneer de auto uit het buitenland geïmporteerd is.

Wat is mijn auto waard en hoe kan ik dit berekenen?

Vul hieronder jouw kenteken in en zie alle belangrijke specificaties van jouw auto om de auto dagwaarde te berekenen! Dit is geheel kosteloos en je hoeft zelfs geen e-mailadres achter te laten. En zo krijg je heel snel een antwoord op de vraag: Wat is mijn auto waard?

Wat is de waarde auto RDW van mijn voertuig?

De waarde auto RDW is een belangrijke factor bij het bepalen van de auto dagwaarde en de inruilwaarde auto. Een dergelijke autowaarde check vormt de basis voor het bepalen van de prijs. Dit kan zeer nuttig zijn wanneer je een auto bij een garage of autodealer wilt inruilen of aan een handelaar of particulier wilt doorverkopen.  Een ander voordeel van het doen van een auto waarde check is dat je beter kan inschatten of de prijs die iemand voor een auto vraagt of voor jouw auto wilt betalen te hoog of te laag is. In het volgende hoofdstuk gaan we dieper in op het verschil van de auto dagwaarde en de  inruilwaarde van een auto en hoe deze bedragen tot stand komen.  Uiteindelijk zal je zelf in staat zijn de vraag hoeveel je auto waard is te beantwoorden.

Het verschil tussen de inruilwaarde en de dagwaarde

Mensen vragen zich vaak af wat hun auto waard is. Vooral wanneer men hun auto wilt verkopen spookt de vraag hoeveel is mijn auto waard vaak door hun hoofd. Het is dan ook verstandig om duidelijk te hebben wat het verschil ik tussen de dagwaarde van een auto en de inruilwaarde van een auto.

De autowaarde RDW is een term die veelal wordt gehanteerd door de verschillende autoverzekeringsmaatschappijen. Wanneer iemand schade heeft aan zijn of haar auto dan wordt de eventuele vergoeding gebaseerd op de actuele dagwaarde auto RDW. De dagwaarde staat dus direct in verband met de uitbetaling die een verzekeraar zal doen in geval van schade. De is dan ook vrijwel nooit gelijk aan de verkoopwaarde van een auto. De verkoopwaarde is namelijk afhankelijk van zaken die de autowaarde direct beïnvloeden zoals de kilometerstand, staat van de lak, opties enzovoort. De RDW dagwaarde kan natuurlijk wel gebruikt worden om je een indicatie te geven van je actuele autowaarde.

In tegenstelling tot de dagwaarde van de auto wordt de inruilwaarde gebaseerd op een aantal verschillende RDW voertuiggegevens. Hieronder vallen onder anderen: de kilometerstand volgens de Nationale Autopas (NAP), het aantal vorige eigenaren en het eventuele schadeverleden ook worden de verschillende opties van de auto meegenomen bij het bepalen van de inruilwaarde.  Feitelijk is de inruilwaarde het bedrag dat een autohandelaar of garage je biedt wanneer je je huidige auto inruilt bij het aanschaffen van een nieuwe auto of occasion.  Als zij de autowaarde berekenen houden ze er rekening mee dat je een nieuwe auto bij hen op het oog hebt. Het is dus altijd goed om te onderhandelen over de inruilwaarde om hier een zo hoog mogelijk bedrag uit te kunnen halen. Vraag je je af wat je auto waard is wanneer je deze inruilt? Voer dan een kentekencheck uit. Zo kan je gemakkelijk de autowaarde berekenen via kenteken.

Op RDW-kenteken.nl zijn verschillende tools te vinden om een kenteken check mee uit te voeren. Zo kan je snel en eenvoudig de waarde auto rdw berekenen of een indicatie krijgen van de inruilwaarde auto. Let wel op dat het uiteindelijke bedrag dat de garage je biedt voor je auto, afhankelijk van de RDW voertuig gegevens en occasion die je op het oog hebt, kan afwijken.

Zoals je ziet is de vragen hoeveel is mijn auto waard niet gemakkelijk te beantwoorden. Het is afhankelijk van verschillende factoren en een stukje goodwill van de garage of koper.  Om niet te lang met de vraag Wat is mijn auto waard  in je hoofd rond te lopen raden we je aan in ieder geval de rdw autowaarde check te doen om een indicatie te krijgen van de waarde van de auto. Dit kan je eenvoudig doen door op deze pagina je kenteken in te vullen en op check te drukken.  Een RDW dagwaarde check is nog nooit zo eenvoudig geweest!

Auto verkopen op internet, Wat is mijn auto waard?

Het verkopen van een auto via internet verloopt totaal anders dan wanneer je een auto inruilt bij een handelaar of autogarage.  Omdat er op internet tientallen websites zijn waarop  duizenden auto’s worden aangeboden is de manier waarop je de auto promote en bij mensen onder de aandacht brengt direct van invloed op wat je auto waard is.

Wat is de waarde van mijn auto, is niet simpelweg meer te bepalen door het uitvoeren van een autowaarde berekenen check. De RDW autowaarde wordt namelijk mede bepaald door de vraag en het aanbod aan vergelijkbare auto’s dat op de verschillende websites beschikbaar is. Het bedrag dat wordt verkregen uit de rdw check kan dan ook gezien worden als een gemiddelde dat de auto op dit moment waard is.

Mocht het zo zijn dat er veel auto’s van het zelfde soort worden aangeboden dan kan het zo zijn dat men een bod doet dat onder de door de RDW aanbevolen autowaarde zit. Wanneer een verkoper er echter zelf voor kiest een hoger verkoopbedrag te hanteren dan de gemiddelde waarde die naar voren is gekomen uit de kentekencheck, dan is de kans erg groot dat een auto uiteindelijk helemaal niet zal worden verkocht.

Iedereen die een eigen auto bezit vraagt het zichzelf wel eens af: hoeveel is mijn auto nog waard? Vooral belangrijk wanneer je van plan bent zelf je auto te verkopen op internet. Om maar met de deur in huis te vallen, het meest belangrijke punt bij het online verkopen van een auto is het maken van een opvallende advertentie.  Hiermee breng je het snelste je voertuig bij zo veel mogelijk mensen onder de aandacht. Denk hierbij aan mooie foto’s, voldoende informatie en een lijst met alle opties. Zorg tenslotte voor een pakkende verkoopprijs die aansluit bij wat jouw auto waard is.

Tip: Zorg voor een pakkende verkoopprijs. Een bedrag van €1999 is aantrekkelijker dan €2000.  Pure psychologie, maar het werkt wel!

Inmiddels weet je hoe je met onze handige kentekencheck eenvoudig de dagwaarde van een auto berekenen kan. Dit betekent dat je inmiddels al een goed beeld hebt wat de gemiddelde autowaarde van het voertuig is. Indien je de snelheid waarmee je de auto kan verkopen wilt verhogen, is het aan te bevelen om de grotere websites eens af te speuren naar vergelijkbaar aanbod aan auto’s. De vergelijkbare auto’s die op internet te koop staan zijn een goed middel om de waarde auto rdw te vergelijken.

Houd bij het vergelijken van je auto met andere auto’s rekening met de verschillende rdw voertuiggegevens maar ook met de autohistorie, schadeverleden, kilometerstand, vorige eigenaren en eventueel NAP certificaat. Als je geen haast hebt bij de verkoop of er zeker van bent voorsprong te hebben op de concurrentie dan is het altijd mogelijk om een hogere vraagprijs te nemen dan de waarde auto RDW zoals deze uit onze RDW check gerold komt.

TIP: Iets wat de koper van jouw auto meer zekerheid kan bieden is het NAP cerfiticaat. In het rapport van de nationale autopas staan de verschillende kilometerstanden opgenomen die de auto op bepaalde data heeft gehad. Met behulp van dit rapport wordt aangetoond of een auto een logische of onlogische kilometerstand heeft. Meer zekerheid voor de koper betekent dat ze ook sneller akkoord gaan met de vraagprijs  en je auto dus een hogere waarde heeft.

Autowaarde voorbeeldrapport

Als je wilt weten wat je auto waard is en welke informatie je allemaal krijgt bij het aanschaffen van een rapport klik dan op “Bekijk voorbeeld”.
Heb je dit gedaan dan krijg je een autowaarde rapport te zien met een grote hoeveelheid data.

Bekijk voorbeeld

Schadeverleden rapport

Het autowaarde rapport geeft de onderstaande informatie in een handig overzicht:

Algemene informatie
Dit is informatie over het merk, type, variant, kleur en uitvoering van de auto. Ook geeft het informatie over de handelsbenaming, het goedkeuringsnummer, de plaats van het chassisnummer en de tankinhoud.

Gestolen voertuig controle
De datum waarop het voertuig gestolen is, de plaats delict en het land waar de diefstal heeft plaatsgevonden.

Prestaties
Het vermogen van het voertuig, 0-100km/u en topsnelheid.

Maandelijkse kosten
Onderhoud van de auto, wegenbelasting, verzekering, soort brandstof en banden.

APK en historie
Vervaldatum APK, maar ook de datum eerste toelating, laatste tenaamstelling en eerste afgifte in Nederland.

APK afkeurpunten
Resultaten AKP, type afkeurpunt(en) en de afkeurdatum.

Motor en milieu
Vermogen, koppel, verbruik motor in de stad en snelweg, verbruik gecombineerd, CO2-uitstoot, het zuinigheidslabel, milieu-classificatie, geluid stationair en geluid rijdend.

Bandenmaten
Dit zijn de maten van banden zoals origineel geleverd: voor én achter.

Wegenbelasting
De motorrijtuigenbelasting per provincie en indien mogelijk: zakelijke en particuliere tarieven.

Schadehistorie Check
Datum van de schademelding, kilometerstand, het schadebedrag en de positie van de desbetreffende schade.

Advertentie geschiedenis
Advertentiedatum, bronvermelding, foto’s van het voertuig en de vraagprijs.

Maten en gewichten
voertuiglengte, maar ook de breedte en hoogte. Verder ook informatie over de wielbasis, spoorbreedte, massa rijklaar, maximale laadvermogen, daklasting, aanhanger ongeremd, aanhanger geremd en laadruimte inhoud.

Eigenarenhistorie
Registratiedatum, type eigenaar: bedrijf, lease of particulier en aantal dagen eigenaar.

Onderstel
Wielophanging voor/achter, achtervering voor/achter, stabilisator voor/achter remmen voor/achter en draaicirkel.

Tellerhistorie check
RDW controle km-stand, bij ons bekende KM-stand, datum, Nationale Autopas controle en NAP check.

Waarderapport
Aankoop adviesprijs, inruilwaarde, handelswaarde en catalogusprijs.

Overige informatie
Uitvoering, BPM bedrag, handelsbenaming, variant, carrosserie, compressieverhouding, eurolabel, geluid rijdend/stationair, kleppenbediening en tankinhoud.

Download voorbeeld