Wat is het beste moment om een auto te verkopen?

April 17, 2024

Home » Uncategorized

De belangrijkste reden voor mensen om hun auto te verkopen, is dat het voertuig ze te veel gaat kosten. Naarmate een auto langer in gebruik is, zijn allerlei vitale onderdelen op den duur aan vervanging toe. Reparaties kunnen behoorlijk in de papieren lopen en om dat te voorkomen, kiezen veel autobezitters ervoor om hun voertuig al na enkele jaren weer van de hand te doen. Ze ontwijken daarmee ook de Algemene Periodieke Keuring (APK), die voor nieuwe auto’s nog niet aan de orde is. Maar wanneer kun je de auto het beste verkopen?

 Verkopen binnen vier jaar

Een nieuwe auto hoeft de eerste jaren nog niet APK-gekeurd te worden. Zodra de auto vier jaar oud is, moet de eerste keuring plaatsvinden. Vaak kiezen mensen ervoor om hun nieuwe auto binnen vier jaar weer door te verkopen. Je kunt er dan nog een behoorlijke prijs voor vragen en je hebt zelf dus nooit met die APK te maken, als je daarna weer een nieuwe auto aanschaft. Let op: ga je een auto verkopen als de keuringsdatum al in zicht komt, dan zal de koper daar natuurlijk ook rekening mee houden bij het uitbrengen van een bod. Er zullen dan immers extra kosten moeten worden gemaakt en dat drukt de verkoopprijs.

 Verkopen op een later moment

Als een auto goed bevalt, kun je er natuurlijk ook langere tijd in blijven rondrijden. Sommige mensen rijden al meer dan twintig jaar in dezelfde auto en voelen zich daar prima bij. Ze maken dan wel meer kosten voor onderhoud en reparatie, maar daar staat tegenover dat ze geen nieuw voertuig hoeven aan te schaffen. Als je zorgvuldig met je auto omgaat, op tijd het juiste onderhoud laat plegen en ook een beetje mazzel hebt, kan dat een stuk voordeliger zijn. Je kunt altijd nog besluiten om te gaan voor een andere auto, bijvoorbeeld omdat je wilt overstappen op een groter of kleiner model of omdat je elektrisch wilt gaan rijden in plaats van op benzine of diesel.

 Verkopen als repareren te duur wordt

Ook als de auto zodanig is afgetakeld dat repareren geen zin meer heeft of veel te duur zou worden, is je auto nog steeds iets waard. Je kunt zelfs een sloopauto verkopen omdat de losse onderdelen ervan nog altijd waarde hebben. Die worden grotendeels voor reparaties gebruikt of voor zover mogelijk gerecycled.