Tips bij aanschaf van een tweedehands auto

June 14, 2023

Home » Uncategorized

5 Tips bij aanschaf van een tweedehands auto

Ben je op zoek naar een tweedehands auto? Die kunnen vaak nog prima een ronde mee, dus dat is geen probleem. Toch zijn er een aantal dingen waar je op moet letten als je een tweedehands auto koopt. Wij geven je 5 tips waar je naar kunt kijken als je van plan bent om een tweedehands auto te kopen. 

1. Vooronderzoek

Voordat je een auto koopt, is het belangrijk om je goed voor te bereiden. Denk aan zaken als je budget (neem hierin ook een autoverzekering mee), het type auto dat je zoekt, de maximale kilometerstand en het modeljaar. Er zijn immers zoveel tweedehands auto’s waar je uit kunt kiezen. Doe onderzoek naar betrouwbare automerken en modellen met goede reputaties op het gebied van betrouwbaarheid en duurzaamheid. 

2. Controleer de autohistorie

Heb je een potentiële auto gevonden? Een van de belangrijkste aspecten bij het kopen van een tweedehands auto is het controleren van de autohistorie. Vraag bijvoorbeeld naar het onderhoudsboekje en onderzoek de onderhoudsgeschiedenis. Is de auto betrokken geweest bij ongevallen? Of is er ooit schade ontstaan? Dat zijn belangrijke vragen die je moet nagaan. Je kunt dit controleren aan de hand van het chassisnummer of het kenteken. We raden altijd aan om van tevoren het kenteken te checken. Door deze historie na te gaan, kun je een beter beeld krijgen van de algehele staat van de auto. Zo weet je wat er speelt, voordat je het kenteken op jouw naam laat zetten.

3. Inspectie en proefrit

Voordat je overgaat tot de koop, is het van belang om eerst een proefritje te maken in de auto. Controleer de auto op deuken, roestplekken of plekken waar je ziet dat het gerepareerd is. Onderzoek de banden, remmen en verlichting. Tijdens het rijden controleer je essentiële onderdelen, zoals de motorprestaties, het schakelen, de remmen en het comfort tijdens het rijden. 

4. Koop bij een betrouwbare bron

Wil je graag zo min mogelijk risico lopen op problemen? Kies dan je bron zorgvuldig uit. We raden je aan om de auto te kopen bij een betrouwbare dealer. Denk aan een professionele autodealer of een particuliere verkoper met een goede reputatie en veel reviews. Ga niet in op dubieuze advertenties en zwicht niet voor koopjes die te mooi lijken om waar te zijn. Vaak is dat namelijk ook het geval. 

5. Laat een keuring uitvoeren

Als je echt zeker wilt weten wat de technische staat van de auto is, raden we je aan om een aankoopkeuring uit te laten voeren door een onafhankelijke instantie. Deze keuring brengt eventuele verborgen gebreken aan het licht die niet direct zichtbaar zijn tijdens je eigen inspectie of de proefrit.