Op uw rijbewijs staat tot welke datum uw rijbewijs geldig is. Na die datum is uw rijbewijs ‘verlopen’, u moet dan een nieuw rijbewijs hebben. Het verlengen van uw rijbewijs doet u, net als het aanvragen van een nieuw rijbewijs, op het gemeentehuis bij u in de buurt. Het is aan te raden om uw rijbewijs tijdig te verlengen, het is namelijk verboden u te rijden met een verlopen rijbewijs. Met een verlopen rijbewijs kunt u flinke boetes krijgen van de politie, maar u bent bijvoorbeeld ook niet verzekerd in geval van schade.

Wat moet ik meenemen bij het rijbewijs verlengen?

Het verlengen van een rijbewijs moet u bij het gemeentehuis doen, u moet hierbij persoonlijk aanwezig zijn. U hebt de volgende zaken hierbij nodig:

– Een pasfoto die aan alle gestelde eisen voldoet
– Een geldig identiteitsbewijs
– Uw oude rijbewijs (deze moet u inleveren)
– Voldoende geld voor het verlengen van uw rijbewijs, het bedrag verschilt per gemeente

Hoelang is mijn rijbewijs geldig?

Een rijbewijs is 10 jaar geldig, na die periode is het nodig om uw rijbewijs te verlengen. Een van de redenen hiervoor is dat de pasfoto tegen die tijd niet meer actueel is. Nadat u de leeftijd van 75 jaar hebt bereikt moet u zichzelf elke 5 jaar weer laten keuren door het CBR, tijdens deze keuring wordt gekeken of u nog steeds voldoende (medisch) gezond bent om een voertuig te kunnen besturen. U dient om de 5 jaar dus een nieuwe keuring aan te vragen.

Adreswijziging rijbewijs

Op het moment dat u verhuist, dan hoeft u geen nieuw rijbewijs aan te vragen. U hoeft dus alleen een nieuw rijbewijs aan te vragen op het moment dat uw oude rijbewijs is verlopen, kwijt is of gestolen is.

Rijbewijs met spoed aanvragen

Normaal gesproken duurt het ongeveer 5 werkdagen totdat u uw nieuwe rijbewijs kunt ontvangen. Het is echter ook mogelijk om gebruik te maken van de ‘spoedprocedure’ van uw gemeente. In dat geval is uw rijbewijs wat duurder, maar u hebt het nieuwe rijbewijs dan wel binnen maximaal 2 werkdagen. Vooral als u huidige rijbewijs al is verlopen en u afhankelijk bent van uw auto, dan kan deze spoedprocedure uitkomst bieden.