Het halen van een rijbewijs is al een heel karwei op zich en als u eindelijk uw pasje hebt behaald bent u daar natuurlijk bijzonder zuinig op, natuurlijk kan het wel eens voorkomen dat u uw rijbewijs kwijt bent. Vroeger werd het rijbewijs nog gemaakt van papier, het resultaat was dat veel rijbewijzen na een tijdje niet meer te lezen waren of in aanraking waren gekomen met water. De gemeentes hebben ervoor gekozen om rijbewijzen tegenwoordig te verstrekken in de vorm van een pasje, waardoor u veel minder vaak een nieuw rijbewijs aan hoeft te vragen. Natuurlijk kan het ook zomaar gebeuren dat u ook het pasje kwijtraakt, het is uiteraard mogelijk om een nieuw rijbewijs aan te vragen.

Rijbewijs aanvragen

Veel mensen denken dat de rijbewijzen worden verstrekt door het RDW, indirect is dit natuurlijk ook wel waar. Het is echter niet mogelijk om zelf een nieuw rijbewijs aan te vragen bij het RDW, uw gemeente is hierin namelijk een tussenpersoon. Op het moment dat u uw kenteken kwijt bent, dan moet u naar het gemeentehuis gaan om een nieuwe aan te vragen. Voor het aanvragen van een nieuw rijbewijs hebt u een goede pasfoto nodig, daarnaast zijn er ook kosten verbonden aan het aanvragen van een nieuw rijbewijs.

Wachttijd en spoedprocedure voor rijbewijzen

Nadat u een nieuw rijbewijs hebt aangevraagd bij uw gemeente, kan het tot wel 5 werkdagen duren voordat u het nieuwe rijbewijs op kunt halen. In de tijd dat u niet in het bezit bent van een rijbewijs, is het niet toegestaan om te rijden in uw auto. U kunt er eventueel voor kiezen om een spoedaanvraag te starten, hierdoor kunt u het rijbewijs vaak al binnen enkele werkdagen ophalen. Aan het in gang zetten van een spoedaanvraag zijn wel extra kosten verbonden, hier moet u bij het aanvragen dus wel rekening mee houden.

Rijbewijs kwijt of gestolen?

Denkt u dat uw rijbewijs gestolen is? Dan is het verstandig om hiervan aangifte te doen bij de politie. Sommige gemeentes vereisen ook dat u eerst aangifte doet van diefstal alvorens u een nieuw rijbewijs aan kunt vragen. Indien u aangifte hebt gedaan, is het belangrijk om het proces-verbaal mee te nemen bij het aanvragen van uw nieuwe rijbewijs. Vraag altijd eerst even na bij uw gemeente of u een proces-verbaal moet hebben voor het aanvragen van een nieuw rijbewijs, dit kan namelijk nog wel eens het geval zijn. Uw nieuwe rijbewijs is uiteraard weer gewoon 10 jaar geldig, u begint dus weer bij het begin van het aantal jaren.