Voor het besturen van een auto dient u volgens de Nederlandse wet in het bezit te zijn van een rijbewijs B. Vanaf de leeftijd van 18 jaar (17 met 2todrive) kunt u een rijbewijs B halen. Voor het halen van dit rijbewijs moet u zowel een theorie- als praktijkexamen afleggen van het CBR. Het afleggen van deze examens bij het CBR is niet gratis, hier zijn dus kosten aan verbonden.

Rijbewijs B theorie examen

Voordat u het rijbewijs B praktijkexamen kunt afleggen, dient u eerst het theorie-examen van het CBR met een voldoende af te leggen. Het CBR theorie-examen bestaat uit een groot aantal meerkeuzevragen een aantal vragen waarbij u een nummer in moet voeren. Direct na afloop van het examen ontvangt u van het CBR de resultaten, u weet na afloop dus direct of u het examen hebt gehaald.

Rijbewijs B praktijkexamen

Tijdens het praktijk examen neemt een examinator van het CBR in de bijrijdersstoel plaats. In de meeste gevallen duurt het praktijk examen voor het B rijbewijs ongeveer 30 minuten, in sommige gevalleRijbewijs Bn kan het iets langer duren. Tijdens het praktijkexamen dient u verschillende bijzondere verdichtingen uit te voeren, u wordt hierbij beoordeeld door de examinator. Tijdens het examen zal de examinator aangeven welke route u moet volgen. Natuurlijk zult u onderweg een aantal (ongewone) verkeerssituaties tegenkomen, zodat de examinator kan zien hoe u hierop anticipeert. Tijdens het examen zal de examinator verder niets zeggen over uw manier van rijden, ook zal er geen ‘checklist’ worden bijgehouden.

Ingreep bij het praktijkexamen

De examinator heeft tijdens het praktijkexamen de mogelijkheid om ‘in te grijpen’, de examinator kan dus ook altijd de pedalen gebruiken op het moment dat dit nodig is. In de meeste gevallen hebt u het examen niet gehaald op het moment dat de examinator in moet grijpen.

Geslaagd of gezakt voor het praktijkexamen rijbewijs B

Eenmaal terug aangekomen bij het CBR krijgt u van de examinator te horen of u het rijbewijs B praktijkexamen met een voldoende hebt afgelegd. Indien dit het geval is, dan kunt u de volgende dag al uw rijbewijs aanvragen bij het gemeentehuis. Indien het nog niet voldoende is, dan zult u een nieuw examen moeten aanvragen.