Uit de uitzending van het AVRO programma ‘Opgelicht’, uitgezonden op 13 januari 2015, blijkt dat er op grote schaal gefraudeerd kan worden met exportauto’s. Uit de uitspraak van een Europese rechter blijkt dat een controle op kilometerstanden in Europa nog niet is toegestaan.

‘Opgelicht’ komt met spraakmakende uitzending

In de uitzending van 13 januari 2015 probeerde een medewerker van het programma ‘Opgelicht’ een auto uit Duitsland te importeren. De auto had een aanzienlijke kilometerstand van ongeveer 193.000, wat er natuurlijk ook voor heeft gezorgd dat de auto voor een laag bedrag gekocht kon worden. De medewerker had de opdracht om de kilometerstand van de auto 100.000 kilometer terug te draaien en het voertuig vervolgens bij de RDW op kenteken te laten zetten. Het terugdraaien van de kilometerstand bleek al snel kinderlijk eenvoudig, binnen een halfuur en tegen betaling van een bedrag van €150 werd de kilometerstand zonder problemen teruggedraaid.

Geen controle op kilometerstanden door RDW

Tijdens de controle bij de RDW bleek dat er helemaal niet wordt gecontroleerd op kilometerstanden. De medewerker moest een Duits rapport overleggen aan de RDW met daarop de verkeerde kilometerstand, de gegevens hieruit werden één voor één overgenomen in het systeem van de RDW.

Bij de uiteindelijke controle kon de RDW keurmeester natuurlijk opmerken dat de kilometerstanden niet met elkaar corresponderen. De medewerker van het programma vroeg aan de keurmeester wat de reden is dat hier niet op gelet wordt. De keurmeester gaf aan de RDW geen waarde mag hechten aan Duitse keuringspapieren, volgens de Europese regels dient bij het op kenteken zetten van een auto namelijk de actuele tellerstand gebruikt te worden.

Doorn in het oog

Uit een latere reactie van de RDW blijkt dat dit probleem al langere tijd speelt en voor de organisatie zelf ook een doorn in het ogen is. Ondanks dat het probleem volledig bekend is, zal een oplossing pas in 2018 klaar zijn. De tellerfraude zou dus nog ruim drie jaar door kunnen gaan in de gehele Europese Unie, wat natuurlijk een slechte zaak is. De woordvoerder van de RDW geeft aan dat er in de aankomende jaren nog strenger gecontroleerd zal worden op tellerfraude, maar dat het op dit moment nog niet helemaal uitgesloten kan worden.

Auto importeren?

Bent u van plan om een auto uit het buitenland te importeren? Dan is het natuurlijk verstandig om, zeker na deze uitzending van ‘Opgelicht’, de kilometerstand nog beter in de gaten te houden. Ook hierbij geldt: denkt u dat de kilometerstand niet juist is? Koop de auto dan niet!