Elk voertuig dat gebruik mag maken van de openbare weg is verplicht om voorzien te zijn van 2 nummerborden. Een andere benaming voor nummerborden is ook wel kentekenplaten, we bedoelen hiermee de gele borden met het kentekennummer, die op voertuigen worden gemonteerd. Het is niet toegestaan om zonder nummerbord of met één ontbrekend nummerbord gebruik te maken van de openbare weg, u bent dan in overtreding. De nummerborden worden bij het verstrekken van een kenteken aangeboden door de RDW, uiteraard dient u hiervoor wel een (klein) bedrag te betalen.
Het nummer op uw nummerbord is volledig uniek, aan de hand van dit nummer kunnen autoriteiten zien dat het voertuig op uw naam staat. Op het moment dat u bijvoorbeeld wordt geflitst op de autoweg, dan krijgt u aan de hand van het kentekennummer de boete thuisgestuurd. Uiteraard moet uw nummerbord volledig juist zijn (het nummer moet overeenkomen met uw kenteken) en het moet daarnaast ook goed leesbaar zijn.

Nummerbord kwijt

Het komt nog wel eens voor dat mensen nummerborden kwijtraken, bijvoorbeeld omdat ze slecht zijn gemonteerd. Daarnaast worden nummerborden ook regelmatig gestolen, bijvoorbeeld door criminelen die willen tanken zonder te betalen. Op het moment dat uw nummerbord is gestolen, dan is het belangrijk om hiervan direct melding te maken bij de politie. Ook het doen van aangifte is benodigd om een nieuw nummerbord bij de RDW te kunnen verkrijgen. Op het moment dat u uw kenteken bent verloren, dan kunt u deze (tegen betaling) door de RDW laten vervangen.

Nummerborden zijn verplicht

Het is niet toegestaan om u met uw auto op de openbare weg te bevinden op het moment dat u één of meerdere nummerborden mist, u bent dan namelijk strafbaar. Op het moment dat u een goede reden hebt, kan de RDW u vaak op de korte termijn al voorzien van nieuwe kentekenplaten. De nieuwe nummerborden zullen uiteraard weer hetzelfde nummer gaan krijgen als uw oude kentekenplaten, dit veranderd dus nooit.

Elk voertuig heeft een uniek nummerbord, het is niet toegestaan om het nummerbord van een ander voertuig op uw auto te plaatsen.

Kentekennummer opvragen

Aan de hand van het nummer op het nummerbord kunnen andere mensen uw voertuig natrekken. Vooral voor potentiële kopers van uw voertuig kan het interessant zijn om de technische gegevens van het voertuig op te vragen. Bij de RDW kunt u ook zelf gegevens opvragen over uw voertuig aan de hand van het kentekennummer, dit is volledig gratis. Vul hieronder een kenteken in om alle voertuiggegevens op te vragen.