Kenteken RDW controleren: stappenplan

Door een kenteken te controleren, kun je eenvoudig en snel meer te weten komen over een Nederlands voertuig. Zo kun je achterhalen wat het bouwjaar van een auto is door middel van kenteken RDW controleren, maar is het ook mogelijk om de schadehistorie van een auto te bekijken of om te achterhalen hoeveel eigenaren een auto heeft gehad. Wil je meer informatie over een auto en ben je benieuwd hoe kenteken RDW controleren precies werkt? Lees dan in het stappenplan van dit artikel wat je moet doen om het RDW kenteken van een voertuig te controleren.

Kenteken RDW controleren: stap 1

Wie het kenteken van een voertuig wil gebruiken om voertuiggegevens te achterhalen, moet het kenteken van dit voertuig volledig juist invullen op deze website. Dit betekent dat er geen tekens weggehaald mogen worden of op een bepaalde manier door elkaar gehaald mogen worden, want op deze manier kan er geen betrouwbare informatie uit de database worden gehaald. Vul het kenteken van jouw auto dan ook volledig en helemaal juist in en ga dan pas naar de volgende stap.

Kenteken RDW controleren: stap 2

Heb je het RDW kenteken op de juiste manier ingevuld, dan kun je jouw aanvraag versturen. Heb je dit gedaan, dan gaat de online tool in de database van de Rijksdienst voor het Wegverkeer op zoek naar een kenteken dat bij jouw ingevulde kenteken past. Wordt er een match gevonden, dan krijg je de informatie in de database van de Rijksdienst voor het Wegverkeer te zien.

Let op: in sommige gevallen moet je betalen voor het controleren van een kenteken RDW. Dit is bijvoorbeeld het geval als je de tellerstand van een voertuig wil controleren, simpelweg omdat de Rijksdienst voor het Wegverkeer hier een kleine vergoeding voor vraagt.

Kenteken RDW controleren: stap 3

De informatie die de Rijksdienst voor het Wegverkeer laat zien na het controleren van een kenteken, wordt niet op je computer opgeslagen. Wil je de informatie later nog eens raadplegen, dan wordt aangeraden om de internetpagina met de informatie over het RDW kenteken uit te printen en goed te bewaren. Uiteraard is het ook mogelijk om nogmaals een kenteken check uit te voeren, maar dit kost dan wel weer extra tijd.