Is het slim om te investeren in een elektrische auto?

October 28, 2020

Home » Blog

Inmiddels zijn de verkochte tweedehands auto’s verdubbeld vergeleken met 2019. Je zit er misschien over na te denken om ook een elektrische auto aan te schaffen? Tweedehands of nieuw? Er zitten voor- en nadelen aan het aanschaffen van een elektrische auto. Een elektrische auto is milieuvriendelijk, maar de actieradius is vaak nog een beperking. Als je opzoek bent naar een tweedehands elektrische auto dan kom je vaak bij de dure en luxe Tesla modellen uit of de goedkopere modellen van Nissan en Renault die een kleinere actieradius hebben. Dit hoeft natuurlijk geen probleem te zijn als je vooral korte afstanden rijdt, maar voor de langere afstanden heb je toch een andere auto nodig die waarschijnlijk wel op brandstof rijdt. In dit artikel zetten we de voor- en nadelen van een elektrische auto op een rijtje voor je.

De voordelen van een elektrische auto

Een elektrische auto is goedkoop om te rijden per kilometer. Een elektrische auto heeft ongeveer 20 onderdelen die kunnen slijten in de aandrijflijn, waar een auto die rijdt op brandstof meestal meer dan tweehonderd onderdelen heeft die slijten. Een elektrische auto heeft dan wel weer een accu en deze heeft na 250.000 kilometer vaak nog 90 procent van zijn oorspronkelijke capaciteit. Bij tweedehands auto’s valt de accu vaak nog onder de garantie van de fabriek. Je hoeft geen wegenbelasting te betalen tot 2024 over elektrische auto’s. De elektriciteit van het opladen kost je minder geld dan fossiele brandstoffen. Meestal ben je rond de 3 of 4 cent kwijt per kilometer met een elektrische auto en met een auto op fossiele brandstoffen is dit tussen de 10 en 15 cent per kilometer. Op het moment dat je kiest voor een elektrische auto dan zal deze waardevaster zijn en minder snel afgeschreven worden in waarde dan een auto die rijdt op fossiele brandstoffen. Hou er rekening mee dat hoe lager de actieradius van je auto is hoe lager de verkoopwaarde en hoe hoger de afschrijving op je elektrische auto is. Uiteraard is een ander groot voordeel dat elektrische auto’s milieuvriendelijker zijn dan hun broertjes die op fossiele brandstoffen rijden.

De nadelen van een elektrische auto

De grootste nadelen die een elektrische auto heeft zijn de subsidies die ervoor uitgedeeld worden. Op dit moment is het subsidieloket gesloten en alle aanvragen tot volgend jaar zullen worden geweigerd. Tegelijkertijd is er bekend dat de subsidies die voor volgend jaar uitgedeeld worden dit jaar allemaal al aangevraagd zijn dus kan je hier geen gebruik meer van maken in 2021. Op dit moment is de actieradius ook een probleem. Voor grotere afstanden heb je toch een tweede auto nodig en dat is dan weer niet echt milieuvriendelijk. Over enkele jaren zullen elektrische auto’s met een hogere actieradius waarschijnlijk goedkoper zijn en het is dan misschien ook slim om tot dan te wachten met de aanschaf van een elektrische auto.