Is Het Leasen Van Een Elektrische Privéauto Een Verstandige Beslissing?

March 21, 2023

Home » Auto kopen » Blog » Waarde auto

De overstap naar een elektrische auto lijkt steeds aantrekkelijker te worden. De kosten voor elektriciteit zijn lager dan die voor benzine of diesel, en er zijn steeds meer oplaadpunten beschikbaar. Bovendien is een elektrische auto beter voor het milieu. Een van de manieren om een elektrische auto aan te schaffen is via een private leaseconstructie. Maar is dat wel zo verstandig?

Een private leaseconstructie houdt in dat je een auto leaset voor een bepaalde periode, meestal twee tot vier jaar. Je betaalt dan maandelijks een vast bedrag, waarmee de kosten van de auto, verzekering, onderhoud en vervangend vervoer zijn gedekt. Aan het einde van de leaseperiode kun je de auto inruilen voor een nieuwe.

Voordelen van private lease van een elektrische auto zijn:

  • Je hoeft geen grote investering te doen in een elektrische auto, waardoor het voor veel mensen mogelijk wordt om over te stappen naar een elektrische auto.
  • Je hoeft je geen zorgen te maken over onverwachte kosten voor onderhoud of reparaties, omdat deze zijn inbegrepen in de maandelijkse leasebetaling.
  • Je kunt profiteren van de voordelen van een elektrische auto, zoals lagere energiekosten en minder schadelijke uitstoot, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over de waardevermindering van de auto.

Nadelen van private lease van een elektrische auto zijn:

  • Je bent gebonden aan een leaseperiode en kunt de auto niet zomaar verkopen als je hem niet meer wilt.
  • Je bent vaak beperkt in de keuze van auto’s die je kunt leasen.
  • De maandelijkse leasebetalingen kunnen hoger zijn dan wanneer je de auto zelf zou kopen.

Al met al, private lease van een elektrische auto kan een goede optie zijn als je geen grote investering wilt doen, maar wel wilt profiteren van de voordelen van een elektrische auto. Het is echter wel belangrijk om goed na te denken over de nadelen en of deze voor jou acceptabel zijn. Wilt u zekerheid, dan is kopen wellicht een betere optie.

Een ander aspect om over na te denken, is de ontwikkeling van de technologie. Elektrische auto’s worden steeds efficiënter en hebben een grotere actieradius, dus als je nu een elektrische auto leaset, kan het zo zijn dat er over enkele jaren nieuwe modellen beschikbaar zijn met nog grotere voordelen. Hierdoor kan het zijn dat je aan het einde van je leaseperiode niet zo snel over wilt stappen op een nieuwe elektrische auto.

Daarnaast is het ook belangrijk om te overwegen of de private leaseconstructie bij jouw persoonlijke situatie past. Als je vaak lange afstanden aflegt, kan een elektrische auto nie zo geschikt zijn voor jou. Ook als je vaak de auto deelt met andere mensen, zoals gezinsleden of collega’s, kan het zijn dat een elektrische auto niet zo praktisch is.

Tot slot is het ook goed om te weten dat er verschillende private leaseconstructies bestaan. Sommige leasebedrijven bieden bijvoorbeeld een all-inclusive lease, waarbij je geen extra kosten hebt voor vervangend vervoer of onderhoud. Andere leasebedrijven vragen juist extra kosten voor deze diensten. Het is daarom belangrijk om goed te vergelijken en te kijken welke leaseconstructie het beste bij jouw wensen past.

Om een weloverwogen besluit te nemen over het leasen van een elektrische auto is het daarom belangrijk om rekening te houden met de bovengenoemde aspecten en te overwegen of deze voor jou acceptabel zijn. Het is wel duidelijk dat er veel voordelen zijn aan het leasen van een elektrische auto, maar het is wel belangrijk om goed na te denken over de nadelen en of deze voor jou acceptabel zijn.