De aanschaf van een auto is voor de meeste mensen een enorme uitgave, natuurlijk kunt u het bij auto’s altijd zo duur maken als u zelf wilt. Veel mensen hebben toch een auto nodig, bijvoorbeeld voor het werk, maar kunnen niet in één keer zo’n groot bedrag betalen. U hebt dan verschillende mogelijkheden, zo kunt u bijvoorbeeld een auto leasen waarbij u maandelijks een bedrag moet betalen aan de leasemaatschappij.

Ook kunt u ervoor kiezen om een lening af te sluiten voor de aanschaf van een auto, maar vaak is het ook nog vrij lastig om hiervoor een betrouwbare lening af te sluiten. Een andere (veelgebruikte) methode voor het aanschaffen van een auto is huurkoop. In vergelijking met het afsluiten van een lening voor de aanschaf van een voertuig, heeft huurkoop auto veel voordelen.

Voordelen huurkoop auto

Huurkoop auto heeft veel voordelen, zo hebt u geen last van de tussenkomst van een financieringsmaatschappij die als doel hebben om zoveel mogelijk te verdienen op uw lening. Daarnaast hoeft u ook niet huurkoop autoin één keer een groot bedrag te betalen voor de aanschaf van uw auto, u hebt dus een auto in uw bezit die u gespreid afbetaald. Daarnaast doen de meeste dealers ook geen BKR toetsing, ook met vervelende leenschulden kunt u dus een auto kopen op basis van huurkoop. De auto’s worden vaak afgeleverd met een nieuwe APK, garantie en services. Op het gebied van service kan een dealer geen onderscheid maken tussen een auto verkocht op basis van huurkoop en een auto die direct is afbetaald, in beide gevallen is de dealer namelijk verplicht om volledige service te verlenen.

Versneld aflossen bij huurkoop auto

Bij de meeste dealers kunt u ook versneld aflossen, u zit daardoor minder lang aan de ‘lening’ vast. Het is wel belangrijk om altijd even na te vragen of u boetevrij tussendoor mag aflossen, bijvoorbeeld als u een maand meer te besteden hebt. Bij huurkoop is de auto pas uw eigendom op het moment dat u het volledige bedrag hebt terugbetaald.

Verschil tussen huurkoop auto & leaseauto

Het grote verschil tussen huurkoop en lease is dat u bij huurkoop aan het eind van de looptijd in uw eigen bezit krijgt. Bij leasecontracten kan worden afgesproken dat u aan het eind van het leasecontract afstand doet van de auto (eventueel tegen betaling van een bepaald bedrag door de leasemaatschappij). Bij huurkoop auto is via de wet geregeld dat de afnemer het voertuig sowieso in bezit krijgt aan het einde van de looptijd (ook wel eigendomsoverdracht genoemd).