Een andere naam voor wegenbelasting of voor motorrijtuigenbelasting is ook wel houderschapsbelasting. Zoals de naam al zegt, dient de houder van een voertuig deze belasting af te dragen aan te Nederlandse belastingdienst. U hoeft deze belasting alleen te betalen op het moment dat u een voertuig op uw naam hebt staan die niet is geschorst bij het RDW. Indien uw voertuig wel is geschorst, dan hoeft u geen houderschapsbelasting te betalen noch een geldige autoverzekering afgesloten te hebben. De laatste jaren zijn de regels rondom de houderschapsbelasting steeds strenger geworden, waar eerst vrijwel alle oldtimers in aanmerking kwamen voor een verlaagd tarief aan houderschapsbelasting, moeten tegenwoordig een groot gedeelte van de houders van een oldtimer gewoon belasting betalen voor het bezit van het voertuig.

De hoogte van de houderschapsbelasting is van verschillende factoren afhankelijk, zo kijkt de belastingdienst bijvoorbeeld naar de uitstoot van uw auto, het aantal kilometer dat u jaarlijks met het voertuig rijdt, het gewicht van het voertuig en in welke regio u woont. Drukkere regio’s zoals Noord-Holland en Zuid-Holland zijn in de wegenbelasting een heel stuk duurder dan rustigere provincies zoals Noord-Brabant en Groningen.

Waarom moet ik houderschapsbelasting betalen?

Iedereen die in Nederland in het bezit is van een auto die niet bij het RDW geschorst is, is verplicht om houderschapsbelasting te betalen. Met het geld dat de belastingdienst ontvangt uit de houderschapsbelasting kunnen weer nieuwe wegen worden aangelegd en de huidige wegen kunnen ermee worden onderhouden. Natuurlijk gebruikt de Belastingdienst het geld van de houderschapsbelasting ook voor andere doeleinden die in het belang zijn van het land.

Laagste houderschapsbelasting

De meeste mensen vinden het natuurlijk niet zo leuk om houderschapsbelasting te betalen aan de Belastingdienst, daarom kiezen de meeste mensen ervoor om een voertuig te kopen waarover weinig belasting betaald hoeft te worden. Op het moment dat u zo weinig mogelijk houderschapsbelasting wilt betalen, dan kunt u het best een zo licht mogelijk voertuig kopen. Het gewicht van het voertuig is namelijk veruit de belangrijkste factor bij het bepalen van de hoogte van de motorrijtuigenbelasting. Op het moment dat het gewicht van het voertuig toeneemt, dan stijgt de hoogte van de houderschapsbelasting ook zeer snel mee. De laagste houderschapsbelasting betaalt u dus voor de voertuigen die het lichtst zijn.