Hoe werken ruitenwissers?

November 23, 2021

Home » Uncategorized

Er zijn heel wat auto-onderdelen waar we niet echt bij stilstaan. We weten niet hoe ze werken. Maar het is essentieel om hun werking te kennen. De ruitenwissers zijn zeker een van die onderdelen.

Een ruitenwisser is een onderdeel van de auto dat de achterruit van het voertuig beschermt tegen vuil, vervuiling of regenwater. Typisch, is het gehecht aan de voorste en achterste zijden. Ruitenwissers spelen een vitale rol in de veiligheid van de bestuurders van het voertuig, aangezien de prestaties van de ruitenwisser gekoppeld zijn aan de veiligheid van het rijden.

Wanneer de ruitenwisserschakelaar in de uit-stand staat, werkt de ruitenwisser niet. Anderzijds, wanneer de ruitenwisserschakelaar in de lage snelheidsstand staat, zal deze met een lage snelheid werken. Maar als de ruitenwisserschakelaar in de snelle stand staat, zal de wisser snel werken.

Waaruit bestaat het wissysteem?

Het ruitenwissersysteem bestaat meestal uit een aandrijfmechanisme, een drukregelaar, een naaldventiel voor de snelheidsregeling, dubbele raamactuatorunits, een hydraulische actuator, een terugslagklep in de leiding en wisserbladen. 

De hydraulische vloeistof stroomt van de snelheidsregelaar naar de hydraulische actuator en leidt deze verder naar de ruiteneenheden. De actuator laat dan opnieuw vloeistof stromen naar de tegenovergestelde zijden van de dubbele zuiger van de raamunit.

De snelheid van het wisserblad is te danken aan de vloeistof die uit de snelheidsregelklep komt. Deze helpt bij het uitbalanceren van de zuigers in de actuator. De vloeistof gaat ook naar de raamunits via de normale inlaatpoort van de actuator. 

Wanneer het wissersysteem één slag heeft beëindigd en de hydraulische druk op een waarde komt die gelijk is aan de systeemdruk minus 200 psi, zal de actuator dan de drukstroom naar de raamunitzuiger inverse zijde omkeren. Hierdoor wordt de werking van de wisserslag omgekeerd.

ruitenwisser

afbeelding van de samenstellende ruitenwissers met euautoonderdelen.nl

Wanneer is het de juiste tijd om de wisserbladen te vervangen?

Uw ruitenwisserbladen moeten om de zes tot twaalf maanden worden vervangen, afhankelijk van waar u woont en hoe vaak u ze gebruikt. Een goede manier om de vervangingsintervallen van de ruitenwisserbladen in de gaten te houden, is te kijken telkens wanneer u uw olie laat verversen. Zorg ervoor dat uw ruitenwisserbladen in aanvaardbare conditie zijn en geschikt voor het klimaat. Dit zal uw zichtbaarheid verbeteren en u veilig op de weg maken.

Ruitenwissers en ruitenwissersystemen zijn verschillend. Een paar fabrikanten maken beide, en anderen produceren als het ware ruitenwissers. De fabrikant koopt ruitenwissers in bij organisaties die gespecialiseerd zijn in het vervaardigen van onderdelen van aluminium en staal, kunststof bussen voor de motoren en koppelingen, en rubberen bladen.

Voor het frame van de wisserbladen wordt aluminium gebruikt. Deze bladen kunnen ook gemaakt zijn van gewoon rubber of synthetische componenten. Sommige rubberen bladen bestaan uit delicaat rubber op de wisrand en stevig rubber dat de wisrand ondersteunt in het resterende blad.