Hoe vind ik de beste scooterverzekering?

August 5, 2020

Home » Uncategorized

Het verzekeren van een scooter is wettelijk verplicht in Nederland. In de basis dient u minimaal een WA-verzekering te hebben afgesloten. WA staat voor wettelijke aansprakelijk. Als u WA-verzekerd bent, houdt dit in dat u verzekerd bent voor schade die u aan een ander toebrengt. Wanneer u niet WA-verzekerd bent riskeert u een boete, dit is zonde, want een scooterverzekering kan relatief goedkoop zijn. Hoe goedkoop een scooter of bromfietsverzekering precies is, hangt af van de verzekeraar en uw dekking.

Welke dekking moet ik kiezen?

Zoals aangegeven is het verplicht om uw scooter ten minste WA te verzekeren. Voor schade aan ander bent u zo in ieder geval verzekerd. Een WA-verzekering dekt echter niet de schade die is veroorzaakt aan uw eigen scooter. Wanneer uw scooter bijvoorbeeld omwaait door de wind of u valt, wordt er niks uitgekeerd. Het is echter wel mogelijk om schade aan uw eigen scooter te verzekeren. Hiervoor bestaan in beginsel twee soorten dekkingen die een aanvulling zijn op de verplichte WA-verzekering.

WA + beperkt casco
Hiermee heeft u een WA-verzekering, maar bent u ook verzekerd tegen schade door diefstal, brand of storm. U bent hiermee dus verzekerd voor de meest voorkomende soorten schade.

All-risk
Dit is de volledige cascoverzekering. Hieronder valt dus alles wat onder WA en beperkt casco valt, alleen de dekking wordt flink uitgebreid. Zo bent u bijvoorbeeld ook verzekerd bij een aanrijding met een dier of wanneer u zelf schade toebrengt aan de scooter. Een all-risk verzekering kent dus de breedste dekking, maar is ook het duurst.

Naast bovenstaande vormen van dekkingen, is het mogelijk om aanvullende verzekeringen af te sluiten. Zo is het mogelijk om een ongevallenverzekering voor opzittenden af te sluiten, hiermee zijn rijder en bijrijder gedekt voor medische kosten wanneer er een ongeval optreedt.

Voor welke dekking u uiteindelijk moet kiezen hangt af van veel factoren. Rijdt u bijvoorbeeld een gloednieuwe dure scooter, dan is het wellicht verstandig om te kiezen voor een uitgebreidere dekking. Wanneer u voor een paarhonderd euro een oude scooter heeft gekocht, is het de vraag of het de investering waard is om maandelijks een hoger bedrag aan premie te betalen. Vaak wordt er bij een goedkopere of oudere scooter gekozen voor slechts een WA-verzekering, dit kan namelijk al vanaf een paar euro per maand. U dient voor uzelf in te schatten hoe groot de kans is dat er wat gebeurt met de scooter.

Hoe vind ik de beste scooterverzekering?

Er zijn erg veel scooterverzekeringen, deze hebben vaak allemaal hun voor- en nadelen. In hoofdzaak dient u te kijken naar de dekking en naar de maandelijkse premie. Om tussen alle aanbieders een geschikte te vinden, wordt het aangeraden een vergelijkingssite aan te bieden. Een voorbeeld van zo een vergelijkingssite die handig in gebruik is, is Totaalbesparen.com. U zult er al gauw achterkomen dat een scooterverzekering niet duur hoeft te zijn. Wanneer u kiest voor de juiste verzekering, zult u met een gerust hart de weg op gaan.