Hoe banden voor een auto te kiezen

September 10, 2020

Home » Uncategorized

Een autoband is een schaal van rubber, stof en metaal die over de velg past. Een band bestaat uit een frame, loopvlak, riem, zijdeel en hiel.

Vervoerswijze

  • Voor auto’s – ze combineren een goede wegligging (wegligging en remmen), een laag geluidsniveau en een hoge maximumsnelheid. Banden voor personenwagens zijn de meest voorkomende banden. Voorbeeld van markering – 170/70 R14 84 t.
  • Voor terreinwagens met vierwielaandrijving – ze onderscheiden zich door een hogere belastingsindex en een uitgesproken loopvlak patroon, dat zorgt voor een hoog offroad-vermogen in het hele land. De markering van dergelijke banden heeft zijn eigen kenmerken, bijvoorbeeld 8.20 R15.
  • Voor minibussen en bedrijfsvoertuigen onderscheiden ze zich door een verhoogd laadvermogen, een eenvoudig loopvlak patroon en slijtvastheid. Het nadeel van deze voordelen is het verminderde rijgedrag en het remgedrag. De letter C komt vaak voor in de markering van dergelijke banden (bijvoorbeeld 195/70 R14C).
  • Naast deze banden wordt speciaal rubber gebruikt – voor vrachtwagens (grote vrachtwagens en bussen) en motorfietsen (bromfietsen, motorfietsen).

Banden

Foto van Besteonderdelen.nl

Seizoensgebondenheid

  • Zomer – ontworpen voor temperaturen van + 5-7 ° C en hoger. Deze banden hebben een minder uitgesproken loopvlak patroon. Zomerbanden koelen en worden hard tijdens het rijden bij warm weer. Dergelijk rubber is ideaal voor snel rijden, maar op hoogwaardige wegdekken.
  • Winter – gebruikt bij temperaturen onder -5 ° C. Ze verschillen van zomermodellen door een dieper loopvlak en – vaak door de aanwezigheid van spikes. Bij het rijden bij koud weer worden deze banden warm en worden ze flexibel. Dankzij deze eigenschappen hebben winterbanden een betrouwbaardere grip, wat het rijgedrag van de auto verbetert en de remweg verkort.

 

Er zijn drie soorten winterbanden.

  • Voor milde winters (Europees type) – het loopvlak patroon lijkt op een “visgraat”. Een ander kenmerk is het grote aantal slots.
  • Voor een strenge winter (Scandinavisch type) – het loopvlak patroon wordt gevormd door “diamanten” gerangschikt in een schaakbordpatroon. Meestal zijn de elementen van de afbeelding ver genoeg uit elkaar.

Stud – voor betere grip op ijzige oppervlakken.

  • Europese, Scandinavische rubbersoort en spike
  • All-season (universeel) – gebruikt in het temperatuurbereik van -5 tot +7 ° C. Theoretisch kunnen deze banden het hele jaar door worden gebruikt, wat economisch voordelig is.

Tegelijkertijd leert de praktijk dat universele banden qua kwaliteit inferieur zijn aan gespecialiseerde opties. Deze banden bieden minder grip dan winterbanden en zijn moeilijker op de weg dan zomermodellen. All season banden kunnen niet worden gebruikt bij zeer koud of zeer warm weer.

Belangrijk: Zorg er bij het kiezen van vierseizoenenbanden voor dat ze geschikt zijn voor gematigde klimaten. Heel vaak zijn er producten die zijn ontworpen voor een warm klimaat met een klein verschil in luchttemperatuur in zomer en winter. Deze vierseizoenenbanden zijn niet geschikt voor gematigde klimaten.