Het importeren van een auto

December 22, 2022

Home » Uncategorized

Het kopen van een auto is in het buitenland vaak goedkoper. Ten opzichte van geheel Europa zijn auto’s in Nederland gemiddeld 18,5% duurder. Dat heeft te maken met de belasting die wordt berekend over de cataloguswaarde van de auto, maar ook met de CO2-uitstoot. Hoe hoger de uitstoot, hoe meer je betaalt. Daarom kiezen steeds meer mensen ervoor om een auto te importeren uit het buitenland. Een BMW M3 kost in Nederland ruim € 129.000. In Duitsland koop je hem voor € 83.500. Dat is een aardig verschil!

Wat moet je betalen voor het importeren van een auto?

Als je een auto importeert vanuit het buitenland, moet je belasting betalen voor de invoer van je auto. Als je een auto uit het buitenland in het Nederlandse kentekenregister gaat registeren, moet je aangifte doen voor BPM. Als je een auto in een EU-land hebt gekocht, hoef je geen invoerrechten te betalen. Voor een nieuwe auto ben je wel BTW verschuldigd. Voor een gebruikte auto, die meer dan 6.000 kilometer heeft gereden en meer dan een halfjaar op kenteken staat, hoef je geen BTW te betalen. Heb je een auto buiten de EU gekocht? Dan moet je zowel BTW als invoerrechten betalen.

Hoe lang duurt het voordat de auto in Nederland is?

Het hele proces van transporteren, importeren en registreren duurt ongeveer drie weken. Maar dit kan ook langer duren. Afhankelijk van het merk, type en model. Importeer je zelf je auto? Of laat je dat doen door een autobedrijf? Als je dit laat doen door een autobedrijf, kan het zijn dat je sneller je nieuwe auto hebt. Maar, er komen wel extra kosten bij kijken. Een auto kopen kost geld. In sommige gevallen is het financieren van een auto door middel van een lening een oplossing.

De voor- en nadelen van een auto importeren

Het grootste voordeel van auto-import is het prijsvoordeel. Daarnaast is er in het buitenland een groter aanbod aan tweedehands auto’s. In Nederland kan het aanbod niet aan de vraag voldoen. Het nadeel van een auto importeren is het risico dat je loopt. Het kan zijn dat de auto schade heeft gehad of dat de kilometerteller is teruggedraaid. Daarnaast is de historie niet altijd goed te checken. Het kan dus zijn dat je de hele reis voor niets maakt. Als je een auto gaat importeren vanuit het buitenland, is het belangrijk dat je dit bij een erkende autodealer doet. En dan nog moet je goed opletten of de auto het waard