Iedereen kent het energielabel van elektrische apparaten wel. Wil je bijvoorbeeld weten hoe veel of weinig jouw nieuwe vaatwasmachine verbruikt, dan kan je dit makkelijk te weten komen via het energielabel. Wat de meesten niet weten is dat je auto ook zo een energielabel heeft.

Met het energielabel auto kan je in één oogopslag zien hoe zuinig deze is ten opzichte van andere in dezelfde grootteklasse. Bij een energielabel auto is A het zuinigst en G het minst zuinig.

Energielabel auto en belastingvoordeel

Net als bij een elektrisch apparaat, brengt een goed energielabel auto heel wat voordelen met zich mee. Wanneer je van plan bent een nieuw voertuig aan te schaffen is het dus verstandig te kijken naar het energielabel auto. Wanneer je een voertuig koopt met een lagere brandstofverbruik betaal bijvoorbeeld je doorgaans minder belasting en bijtelling. Dit door de milieuvoordelen. Dus zelfs als de auto wat duurder is bij de aankoop, kan je heel wat besparen door de jaren heen.

Ook jouw rijstijl beïnvloed het brandstofverbruik!

Het brandstofverhuik hangt niet alleen van het energielabel van jouw auto af. Jouw rijstijl heeft ook ongeveer 10 procent invloed op jouw brandstofverbruik. Wanneer je jouw rijstijl aanpast op het zogenoemde “Het nieuwe rijden” zal je zeker een daling merken in het verbruik. Hieronder een aantal punten van het nieuwe rijden:

  • – Schakel vroeg over naar een hogere versnelling
  • – Kijk zo ver mogelijk vooruit zodat je sneller kan anticiperen op het verkeer
  • – Schakel jouw motor uit bij korte stops
  • – Maandelijkse controle van de bandenspanning

Meer informatie kan je vinden op energielabel.nl.

Brandstofverbruik per energielabel (A tot en met G)

Door middel van een energielabel kan je zien hoe zuinig een auto rijd ten opzicht van andere auto’s in dezelfde grootteklasse. Hieronder zie je een overzicht van het brandstof verbruik per energielabel.

Energielabel van jouw auto achterhalen?

Dat kan met onze check! Vul hieronder jouw kenteken in en zie welk energielabel jouw auto heeft. Maar ook wanneer je eraan denkt een nieuwe auto te komen kan je het energielabel auto hier achterhalen om je beslissing wat makkelijker te maken.