Het tunen van je auto betekend dat je je auto sportiever en opvallender wilt maken. Dat kan zowel aan de buitenkant of aan de binnenkant van je auto zijn. Het doel is dat je het vermogen en prestaties van het voertuig verbeterd, maar veel zien tuning als iets waardoor de auto er sneller uitziet. Heel veel bedrijven wereldwijd hebben zich hierin gespecialiseerd. Ze kunnen de auto tuning voor je uitvoeren, of ze bieden kits of onderdelen aan zodat je het zelf kunt doen. Maar als je dat nog nooit gedaan hebt, dan komt er wel het een en ander bij kijken. Om je een idee te geven zou je beurzen, tentoonstellingen, evenementen en racen kunnen bezoeken. Dan weet je wat de mogelijkheden zijn, welke auto bij je past en wat je wilt gaat tunen.

Wat heb je nodig als je gaat beginnen met tunen

Een plan! Als je geen plan of ontwerp hebt, zul je zeker onderdelen aanschaffen die er cool uit zien op een plaatje of in de showroom, maar die niet op je auto passen. Misschien passen ze nu wel, zoals een mooie nieuwe RVS uitlaat met mooi geluid en extra vermogen, maar op het moment dat je voor een ander inlaat systeem kiest blijkt de uitlaat te groot of juist te klein! Tijdens het maken van je ontwerp is het natuurlijk goed om te bedenken wat je uiteindelijke doel is met het tunen. Wil je een auto die er geweldig uitziet en super geluid heeft voor op de meetings dan tune je de auto in een andere richting dan als je er street- of dragraces mee wilt doen.

Meest voorkomende veranderingen

 

  • Banden

Een upgrade naar slicks is perfect voor het circuit, maar let er wel op dat dit soort banden niet toegestaan zijn op de Nederlandse openbare wegen.

  • Velgen

Een mooi setje sportvelgen ziet er niet alleen sportiever uit, maar door het verkleinen van de wang van de band door een grotere velg, wordt je band stugger en ligt je auto strakker op de weg.

  • Uitlaat

Natuurlijk houden we allemaal van het mooie donkere gebrom van een motor. Een race uitlaat zorgt vaak voor wat meer geluid. Ook kan een goed gevormde uitlaat zorgen voor iets meer PK, omdat de weerstand van de uitlaatgassen is verminderd.

  • Chip tuning

Chip tuning zorgt er vaak voor dat de motor met de extra veranderingen, uitlaat, luchtfilter enz., een betere verbranding heeft. Dit zorgt er niet alleen voor dat je meer vermogen krijgt, maar ook zuiniger wordt.

  • Wielophanging

Een verlaging set zoals d ziet er niet alleen geweldig uit, maar zorgt ook voor meer stabiliteit en grip op de weg.

  • Schokdempers

Kwalitatieve schokdempers helpen een verbeterde wegligging te behalen. Voor esthetische doeleinden kunnen sport schokdempers, zoals die van Bilstein, ook helpen om de auto meer dan 4 CM te verlagen.

 

  • Turbo’s

Snel meer vermogen? Installeer dan een Turbo en je zult veel meer vermogen uit je standaard auto kunnen halen. En in combinatie met een blow-off valve klinkt dit ook nog eens super!