De voor- en nadelen van een auto met en zonder trekhaak

March 4, 2024

Home » Uncategorized

Ben je iemand die regelmatig met een aanhanger, caravan, of fietsendrager op pad gaat? Of misschien heb je een paard en wil je graag je viervoeters veilig naar wedstrijden of het bos vervoeren? Dan is het belang van een goede trekhaak waarschijnlijk niet onbekend voor je. Maar ook in trekhaakland bestaan er nogal wat verschillen. Twijfel je over welke en of je een trekhaak nu nodig hebt? Lees dan vooral even verder. We leggen het je uit.

 

Waarom is een trekhaak zo handig?

Een vaste trekhaak kun je letterlijk altijd gebruiken. Geen gehannes met monteren of demonteren; deze is altijd paraat. Even een zware lading voor je werk vervoeren of een spontane camping trip op de planning? Super handig als je dan een trekhaak op de auto hebt zitten toch?

Welke trekhaak heb ik nodig?

Het handige is, voor bijna elk automodel is er wel een vaste trekhaak beschikbaar. Het maakt dus niet uit of je nu in een kleine stadsauto rijdt of een grote SUV. Bij Thule vind je bijvoorbeeld een flink assortiment trekhaken voor vrijwel iedere auto (check vooral Autovoordeelwinkel voor de beste deals).

Wat zijn de voordelen van een trekhaak?

  • Beste prijs: Een vaste trekhaak is vaak voordeliger dan een afneembare variant.
  • Direct klaar voor gebruik: Geen extra montage nodig voordat je op pad kunt.
  • Geen onderhoud: Eenmaal gemonteerd, heb je er geen omkijken meer naar.

De verschillende soorten trekhaken

Er zijn twee soorten vaste trekhaken: de zwanenhals en de flenskogel. De zwanenhals wordt vaak gebruikt bij personenauto’s. De flenskogel wordt daarentegen meer bij bestelwagens gebruikt, omdat de kogel verschillende kanten op kan.

Zo werkt het met parkeersensoren

Veel auto’s hebben tegenwoordig parkeersensoren, maar je wilt natuurlijk niet dat die constant piepen omdat ze je trekhaak detecteren. Gelukkig is dat bij een vaste trekhaak niet vaak een probleem. Je kunt dit zelf makkelijk zelf testen door een object achter je auto te plaatsen en te kijken hoe de sensoren reageren. Mocht het toch een issue zijn, dan kun je altijd nog kiezen voor een afneembare trekhaak. Zo gepiept!