De meest gestolen automodellen van 2020

January 28, 2021

Home » Blog » Uncategorized

Gedurende 2020 zijn het totaal aantal autodiefstallen met bijna vijf procent gedaald volgens Interpolis in de AutodiefstalBarometer. De meest gestolen automodellen waren de Volkswagen Golf en Polo. Daarnaast stegen de SUV’s van Toyota het snelste op deze lijst met meest gestolen auto’s vorig jaar. Ondanks dat het aantal woninginbraken met een vijfde minder voorkwamen was de daling in het aantal autodiefstallen niet zo hard gedaald. Er werden 4,7 procent minder auto’s gestolen vergeleken met 2019.

De meest geliefde modellen auto’s onder dieven

De Volkswagen Golf en de Volkswagen Polo voeren de lijst van autodiefstallen aan en daarna volgt de Fiat 500. Daarnaast waren de SUV ook een geliefd automodel onder dieven. In de top tien vind je onder andere de Toyota Rav4, de Renault Captur, de Toyota CH-R en de Mazda CX-5 terug. Deze zijn gelijk ook de grootste stijgers op de ranglijst van autodiefstallen. Automodellen die juist minder gestolen werden vorig jaar ten opzichte van 2019 zijn de BMW 5 serie, de Audi A4, de Volkswagen Transporter en de Opel Corsa. Het is in principe logisch dat bepaalde modellen van auto’s vaker gestolen worden, aangezien dit auto’s zijn die veel rondrijden en verkocht worden onder consumenten.

De verschillen per provincie

Tevens is er een verschil te zien binnen de verschillende provincies. In Zeeland wordt de Audi A5 het meeste gestolen door dieven en binnen Drenthe en Groningen wordt met name de BMW 3 serie gestolen. Daarnaast worden er veel hybride auto’s en auto’s met een keyless entry sleutel gestolen. Over het algemeen worden deze 2x zo vaak gestolen dan normale auto’s. Binnen Amsterdam worden in verhouding met de rest van Nederland vooral Range Rovers en Landrovers gestolen. Daarnaast zie je dat in het Oosten van Nederland vooral Duitse automerken vaker gestolen worden. In het Zuiden van het land zie je vooral dat Italiaanse en Franse automerken gejat worden. Binnen de Randstad worden auto’s vooral gestolen die in een loods worden opgeslagen en gestript waarna ze deze vervolgens in onderdelen verkopen.

De invloed van corona op autodiefstallen

Het is moeilijk te zeggen in hoeverre de lockdowns vanwege corona invloed hebben op de autodiefstallen. Over het algemeen worden auto’s vaak voor de deur gestolen en op dit moment zijn veel mensen thuis. Daarnaast is de vraag naar tweedehands auto’s ook flink gestegen. Het zou hierdoor logisch zijn als er een toename is in autodiefstallen, maar van de andere kant is er meer sociale controle doordat mensen thuis zijn. Daarbij komend zijn er minder internationale bendes actief vanwege de reisbeperkingen die overal gelden. Normaal stelen deze internationale bendes veel auto’s die vervolgens nooit meer teruggevonden worden, omdat ze direct naar het buitenland verscheept worden.

Minder gestolen auto’s

Al een kwart eeuw daalt het aantal autodiefstallen. In de jaren negentig werden er 30.000 auto’s per jaar gestolen, sinds 2010 ligt het aantal gestolen auto’s rond de 7100 auto’s per jaar. Je kan altijd zorgen dat je auto minder interessant is voor diefstal. Bijvoorbeeld door geen waardevolle spullen in je bolide achter te laten en altijd te parkeren op een verlichte parkeerplaats. Ook kan je het kenteken in de ruit laten graveren. Ook kan je je auto met de wielen naar de stoep parkeren. Hierdoor kost het dieven meer moeite om te vertrekken met je auto. Als je een keyless entry sleutel hebt dan kan je deze in een ijzeren hoes bewaren op minimaal zes meter van de deur. Op deze manier kan het signaal niet opgevangen worden door dieven.