De A – Z Gids Van AUTOSCHOKDEMPERS. WAT ZIJN DE STORINGEN, GEVOLGEN VAN VERSLETEN SCHOKDEMPERS, HOE DEZE TE VERVANGEN

April 29, 2022

Home » Uncategorized

Auto-schokdempers: hoe u kunt zien of ze versleten zijn, wat de gebruikelijke gevolgen zijn en wat u eraan kunt doen?

Auto’s hebben veel verschillende bewegende delen die moeten samenwerken om hun werk te kunnen doen. Een van deze onderdelen is de schokdemper, die je auto helpt beschermen tegen stoten en oneffen wegen, zodat je niet alles voelt. Wanneer je schokbrekers een beetje versleten of kapot gaan aanvoelen, is het tijd voor een nieuwe set! In dit artikel leest u hoe u kunt zien of ze versleten zijn en wat er kan gebeuren als ze niet op tijd worden vervangen.

Wat zijn auto-schokdempers?

Schokdempers zijn een belangrijk veiligheidskenmerk van auto’s. Ze helpen de impact van hobbels en kuilen in de weg op te vangen, die de auto anders kunnen beschadigen. Schokdempers helpen ook om de auto stabiel te houden en te voorkomen dat hij slipt op gladde wegen.

Er zijn twee hoofdtypen schokbrekers: hydraulische schokbrekers en pneumatische schokbrekers. Hydraulische schokdempers gebruiken olie om de beweging van de auto te dempen, terwijl pneumatische schokdempers lucht gebruiken.

Schokdempers bevinden zich op de hoeken van de auto, tussen de wielen en het frame. Ze zijn meestal van metaal en worden met bouten aan de auto bevestigd.

Hoe weet u of de schokdempers van uw auto versleten zijn?

Een van de veelbetekenende tekenen dat de schokdempers van uw auto versleten zijn, is als de auto meer dan normaal zwaait of stuitert wanneer u over een hobbel rijdt. Je zult misschien ook merken dat de rit ruwer aanvoelt dan vroeger.

Een ander teken dat je schokdempers versleten zijn, is als je olie eruit ziet lekken. Dit is een zeker teken dat ze moeten worden vervangen.

Als u niet zeker weet of de schokdempers van uw auto versleten zijn, kunt u altijd naar een monteur gaan om deze te laten nakijken. 

Veelvoorkomende gevolgen van versleten schokdempers

Versleten schokbrekers kunnen een aantal gevolgen hebben voor uw auto.

Een van de meest voorkomende gevolgen van versleten schokdempers is een verminderd rijgedrag. Dit komt omdat de schokdempers verantwoordelijk zijn voor het dempen van de trillingen van de weg. Als ze versleten zijn, worden de trillingen niet zo goed gedempt, waardoor de auto minder stabiel en moeilijker te controleren kan aanvoelen.

Een ander veelvoorkomend gevolg van versleten schokdempers is een langere remweg. Dit komt omdat de schokken helpen om de wielen in contact te houden met de grond. Wanneer ze versleten zijn, is de kans groter dat de wielen het contact met de grond verliezen, wat uw remweg kan vergroten.

Hoe schokdempers van een auto te vervangen?

Het vervangen van de schokdempers van uw auto is een vrij eenvoudig proces dat u zelf in ongeveer een uur kunt doen. Je hebt een paar gereedschappen nodig, waaronder een dopsleutelset, een krik en een sleutel.

Draai eerst de bouten los die de schokdemper op zijn plaats houden. Gebruik de krik om de auto omhoog te brengen, zodat u eronder kunt werken. Verwijder vervolgens de oude schokdemper en installeer de nieuwe op zijn plaats. Draai de bouten vast om het op zijn plaats te bevestigen.

Tips voor het kiezen van de juiste schokdempers

Als het gaat om het kiezen van de juiste schokdempers voor uw auto, zijn er een paar dingen waar u rekening mee moet houden. Eerst moet u de verschillende soorten schokdempers kennen die beschikbaar zijn. Er zijn twee hoofdtypen schokdempers: gas en olie. Gasschokbrekers zijn gevuld met stikstofgas, terwijl olieschokbrekers gevuld zijn met olie.

Ten tweede moet u weten wat voor soort auto u gaat rijden. Gaat u op oneffen wegen rijden, dan heeft u een ander type schokdemper nodig dan wanneer u op gladde wegen gaat rijden.

Ten derde moet u rekening houden met de grootte van uw auto. Kleinere auto’s hebben kleinere schokdempers nodig, terwijl grotere auto’s grotere schokdempers nodig hebben.

Ten vierde moet u beslissen hoeveel geld u aan schokdempers wilt uitgeven. Er is een breed scala aan prijzen voor schokdempers, dus u moet iets vinden dat bij uw budget past.

Conclusie

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de nieuwe schokdemper correct wordt geïnstalleerd. Als dit niet het geval is, kan dit problemen veroorzaken met de ophanging van uw auto. Nadat u de nieuwe schokbreker heeft gemonteerd, laat u de auto weer zakken en maakt u een proefrit. Zorg ervoor dat u tijdens het rijden in de gaten houdt hoe de auto aanvoelt. Als alles normaal aanvoelt, heb je met succes de schokdemper van je auto vervangen!

Versleten schokdempers kunnen ook leiden tot voortijdige bandenslijtage. Dit komt omdat de schokken helpen om de banden in contact te houden met de weg. Wanneer ze versleten zijn, is de kans groter dat de banden het contact met de weg verliezen, waardoor ze voortijdig kunnen verslijten.

Bronnen van informatie:

Informatie over schokdempers onderdelenstore24.nl

Informatie over de gevolgen van slijtage aan het onderdeel tuning-gids.nl