Op het moment dat u een voertuig wilt gaan besturen, dan hebt u hiervoor een geldig Nederlands rijbewijs nodig. Een Nederlands rijbewijs kan gehaald worden bij de instantie ‘CBR’. Voor elk rijbewijs dient u een theorie-examen en praktijkexamen af te leggen, het resultaat van beide examens moet voldoende worden bevonden door (een examinator) van het CBR. Een praktijkexamen wordt altijd afgenomen door een door het CBR gevoegde examinator. Deze examinator kan vervolgens beslissen of u geslaagd of gezakt bent.

Hoe werkt het CBR theorie-examen?

Voor het theorie-examen geldt een ander systeem, hier komt geen examinator aan te passen. Bij een CBR theorie-examen dient u de antwoorden van het examen in een computerkastje in te voeren, CBR theorie examennet als de andere deelnemers in de zaal. De gegevens die u hebt ingevoerd worden automatisch naar de computer van het CBR verstuurd. Na het afronden van het CBR theorie-examen ontvangt u op een A4 het bericht of u bent geslaagd of gezakt. Daarnaast kunt u op het formulier ook bepaalde letters vinden, zoals ‘J’ en ‘K’. Deze letters staan voor categorieën waarin fouten gemaakt kunnen worden bij het theorie examen. Op de achterkant van het formulier ziet u precies binnen welke categorieën u de meeste fouten hebt gemaakt.

Kosten voor een CBR theorie-examen

Aan het doen van een CBR theorie-examen zijn kosten verbonden, de kosten hiervoor zijn per 1 januari 2013 (flink) verlaagd. In het overzicht hieronder kunt u de huidige kosten voor een CBR theorie-examen vinden:

– Theorie examen A, B of AM klassikaal: €25,55
– Theorie examen A, B of AM individueel: €25,55 + €53,45 = €79
– Theorie examen A, B of AM klassikaal in andere talen: €25,55 + €5,50 = €31,05

Het CBR theorie-examen niet gehaald?

Indien u het CBR theorie-examen niet hebt gehaald, dan kunt u een nieuw examen inplannen. Voor het nieuwe examen gelden dezelfde kosten, zoals hierboven beschreven. U kunt zo vaak theorie-examen doen als u zelf wilt, hier zit dus geen maximum aan.

Het CBR theorie-examen wel gehaald?

Als u het CBR theorie-examen wel hebt gehaald, dan mag u ook praktijkexamen gaan doen. Het is wel belangrijk om u te beseffen dat uw theoriecertificaat slechts een bepaalde tijd geldig is. Indien u binnen die tijd het praktijkexamen niet hebt gehaald, dan zult u opnieuw het theorie-examen moeten afleggen bij het CBR. Let erop dat u voor elk soort rijbewijs (A, B of AM) een ander theorie-examen af moet leggen. U kunt dus niet met uw AM theorie-examencertificaat een B praktijkexamen afleggen.