Cartuning steeds populairder in Nederland

March 2, 2020

Home » Blog

Er zijn in Nederland miljoenen auto’s op de wegen te vinden. Op de eerste plaats natuurlijk vanwege de praktische voordelen die een auto biedt en het feit dat dit nog steeds vervoermiddel nummer 1 is. Toch zijn er ook andere redenen dan louter het vervoer, waarom mensen een auto bezitten. Er is namelijk een zeer grote groep die nog steeds groeiende is in Nederland die de auto heeft voor de hobby. De hobby richt zich in dit geval vooral op het continue verbeteren van de auto in de breedste zin van het woord. Verbeteren betekent hier de prestaties, maar ook zeker de uitstraling. Het sleutelen aan de auto en het vervangen van onderdelen vormt hier een groot onderdeel van. Wanneer we de prestaties van de auto verbeteren in combinatie met de looks dan spreken we in veel gevallen ook wel van cartuning.

 Cartuning richt zich op het aanpassen van de auto in de breedste zin van het woord

Cartuning is een Engelse term die vrij vertaald zoveel betekent als: “auto aanpassing”. Voor veel mensen is cartuning een absolute liefhebberij of een sport. Je kan hierbij bijvoorbeeld denken aan aanpassingen in de motor om de auto sneller of harder te laten rijden of om de acceleratie te verbeteren. Ook op het gebied van de uitstraling is het zaak bij cartuning dat dit in lijn is met de motorische aanpassingen en vice versa. Wanneer je een snelle auto hebt met een stoer geluid dan moet deze auto dit natuurlijk ook uitstralen. Je kan hierbij denken aan aanpassingen in het interieur, maar ook aan aanpassingen aan de buitenkant, zoals het verlagen van de auto met Bilstein schokdempers, het plaatsen van een ander type velgen en of het installeren van een stoere Milltek uitlaat.

De cartuning community is sterk gegroeid sinds de jaren 90 en nog steeds erg groot

De Cartuning community in Nederland is vooral sinds de jaren 90 ontzettend gegroeid. Hollywood films, zoals “the fast and the furious”, maar ook programma’s zoals MTV’s “Pimp my Ride” hebben bijgedragen aan de toenemende populariteit van dit fenomeen. Tel hierbij op de toenemende sociale media en het is logisch dat steeds meer mensen zich verdiepen in dit onderwerp. Op internet vind je dan ook tal van websites en onderdelenshops die verschillende onderdelen aanbieden om jouw auto te tunen. Ook zijn er diverse fora te vinden waar hobbyisten met elkaar praten en discussiëren over verbeteringen, projecten en diverse producten om aanpassingen aan de auto te doen. Naast het feit dat deze community online heel actief is, zijn er ook tal van officiële en onofficiële meetings, waarbij mensen hun getunede auto meenemen en elkaar ontmoeten en features demonstreren en aan elkaar laten zien.