Overal in Nederland bevinden zich autodealers. Deze zijn verbonden aan meestal één of twee automerken en verkopen hiervan nieuwe en gebruikte auto’s. Een dealer heeft contacten met een importeur van dit automerk. Autodealers behoren daarom vaak tot een franchise. In de showroom van een dealer staan de meest recente modellen van het merk en zijn de gebruikte auto’s buiten geparkeerd. De ingekochte gebruikte auto’s worden ook occasions genoemd en kunnen van allerlei automerken zijn. Een lokale dealer kan ook een bredere schaal aan modellen inkopen om klanten tevreden te stellen. Nieuwe modellen worden vaak bij de fabrikant of importeur aangeschaft met een voorsprong van enkele maanden. Op deze manier kan een dealer verschillende modellen, kleuren en extra specificaties aanbieden zonder de klant te lang te laten wachten op hun auto.

Tweedehands auto kopen bij de autodealer

Als een nieuw model een te hoog prijskaartje heeft, is er op de huidige automarkt veel mogelijk met het inwisselen van uw oude voertuig. Wanneer een ander model u meer aantrekt of u het voertuig niet meer nodig heeft, is het eenvoudig om de auto te verkopen of in te ruilen. Online, bij een dealer of bij een garagebedrijf worden vaak tweede- of derdehands auto’s ingekocht. Deze worden dan onder de naam van een occasion verkocht aan nieuwe of al bestaande klanten. De waarde van een tweedehands auto wordt bepaald aan de hand van allerlei aspecten. Hierbij kunt u denken aan de huidige staat waarin de auto verkeerd, de kilometerstand, de originele cataloguswaarde, het type brandstof of de leeftijd van het voertuig. De inkoper gebruikt al deze kenmerken en aspecten om een taxatie te leveren en een inruilwaarde te bepalen. De inruilwaarde is het bedrag dat de eigenaar van de auto ontvangt van de inkoper, in dit geval bijvoorbeeld een autodealer. Vaak kan bij dezelfde dealer of inkoper de inruilwaarde gebruikt worden om een andere occasion aan te schaffen. De klant die zijn oude voertuig dus heeft verkocht, krijgt als het ware door de inruilwaarde van deze verkochte auto korting op de aanschaf van een ander model. Het bij te betalen bedrag wordt dan lager.

Een defecte auto verkopen

Er zijn ook inkoopbedrijven, bijvoorbeeld online, die auto’s met een verlopen APK (verplichte Algemene Periodieke Keuring van het voertuig) inkopen. Ook auto’s waar wat aan mankeert en defect zijn, zijn voor sommige inkopers interessant. De defecte auto’s kunnen nog een aardige inruilwaarde hebben die hoger oploopt dan de reparatiekosten van het defecte voertuig.