Het kan lastig zijn als uw auto niet wil starten. Hoewel veel mensen eerst met de vinger naar de accu van het voertuig wijzen, kunnen problemen met de startmotor ook gerelateerde problemen veroorzaken. Laten we eens kijken naar de tekenen van een defecte starter en hoe u deze kunt repareren.
Wat doet de starter?
Informatiebron autodoc.be geeft aan dat de startmotor een cruciale rol speelt in het ontstekingsproces van uw auto. Het bestaat uit twee hoofdonderdelen: de primaire motor, verantwoordelijk voor het draaien van de krukas en het starten van de motor, en de solenoïde, die de aandrijving activeert en de elektrische contacten van de primaire motor sluit.
Symptomen van een defecte starter:
Motor wil niet starten: Wanneer u de sleutel omdraait of op de startknop drukt en er gebeurt niets, is dit een duidelijke indicatie dat de startmotor kapot is.
Ongebruikelijk starten: Als u de motor meerdere keren moet starten voordat deze start, kan er een probleem zijn, mogelijk met het startrelais in uw auto.
Klikgeluid: Een defect startrelais kan de oorzaak zijn van een klikgeluid dat u ervaart wanneer u probeert uw auto te starten.
Knarsend geluid: Als een versleten starttandwiel over het hoofd wordt gezien, kan dit bij het opnieuw starten schade aan het vliegwiel veroorzaken.
Vrijloop: Als de motor niet start en u in plaats daarvan een jankend geluid hoort, kan er een probleem zijn met de koppeling van de starter met het vliegwiel.
Startmotor ontkoppelt niet: Als de startmotor blijft draaien nadat de startknop is losgelaten, is er mogelijk een defect contact in de solenoïde.
Rook of brandgeur: Een te hoge stroomsterkte van de starter kan leiden tot oververhitting, waardoor een brandende of rookachtige geur ontstaat.
Met olie doordrenkt starten: Als de motorlekken niet worden verholpen, kan de startmotor doordrenkt raken met olie en uiteindelijk defect raken.
De rol van het startrelais
Een essentieel onderdeel van het startmechanisme van een auto is het startrelais. Wanneer de contactsleutel wordt omgedraaid, fungeert deze als een brug die hoge stromen via het contactslot naar de startmotor mogelijk maakt. Een storing kan het gevolg zijn van een storing in het startrelais, waardoor de startende motor het benodigde vermogen verliest om de motor te starten.
Een defecte starter vervangen:
Hoewel het met eenvoudig gereedschap kan worden gedaan, vereist het vervangen van een slecht werkende starter enige technische kennis. Dit is een algemene samenvatting van de procedure:
- Koppel de batterij los om elektrische schokken te voorkomen.
- Lokaliseer en verwijder de oude startmotor, koppel de draden los en draai de bouten los.
- Installeer de nieuwe startmotor en zorg ervoor dat de draden goed zijn aangesloten en de bouten goed zijn vastgedraaid.
- Sluit de accu opnieuw aan en test de auto om er zeker van te zijn dat de starter correct werkt.
Kortom, u kunt ervoor zorgen dat uw auto betrouwbaar start door op de hoogte te zijn van de tekenen van een defecte startmotor en de nodige stappen te ondernemen. Het is van cruciaal belang om snel actie te ondernemen als u een van de bovengenoemde symptomen ervaart, om verdere storingen en dure reparaties te voorkomen.