Elektrificatie van het wagenpark: Wat is het en hoe doe je dat?

October 29, 2024

Home » Blog

Elektrificatie van het wagenpark: Wat is het en hoe doe je dat?

De overgang naar duurzame energie verloopt snel. Voor veel bedrijven betekent dit het overstappen naar elektrische voertuigen. Het aantal elektrische auto’s op de weg groeit gestaag en fleet managers besteden hier meer aandacht aan. Maar waarom kiezen bedrijven voor elektrificatie van hun wagenpark en welke uitdagingen komen daarbij kijken? In deze blog bespreken we deze vragen en meer.

Waarom overstappen naar een elektrisch wagenpark?

De populariteit van elektrificatie wagenpark wordt door verschillende factoren gedreven. Wettelijke eisen en overheidsmaatregelen stimuleren bedrijven om de CO2-uitstoot te verlagen. Veel Europese steden voeren vanaf 2025 zero-emissiezones in. Voertuigen met een verbrandingsmotor zijn dan niet meer toegestaan! Daarnaast worden belastingvoordelen voor fossiele brandstofvoertuigen geleidelijk afgebouwd. Zoals je je kunt voorstellen zal dit de financiële druk op bedrijven vergroten. Veel bedrijven willen ook zelf verduurzamen. Maatschappelijk verantwoord ondernemen speelt hierbij een rol. Bijdragen aan een groenere toekomst en het aantrekkelijker maken van de organisatie voor klanten en werknemers, maken elektrificatie van het wagenpark een logische keuze. Elektrische voertuigen stoten geen uitlaatgassen uit, kosten minder aan brandstof en vergen minder onderhoud en dit kan op de lange termijn kosten besparen.

Wet- en regelgeving rondom elektrisch rijden

De regels voor elektrisch rijden zijn de laatste jaren strenger geworden en blijven dat waarschijnlijk ook. Vanaf 2025 voert Nederland diverse maatregelen in die bedrijven verplichten hun wagenpark te vergroenen. Een belangrijke regel is het stopzetten van de bpm-vrijstelling voor bedrijfswagens met een verbrandingsmotor. Daarnaast moeten bedrijven met meer dan twintig parkeerplaatsen laadpalen installeren. Hoewel subsidies en belastingvoordelen voor elektrische voertuigen nog beschikbaar zijn, worden deze geleidelijk verminderd. Bedrijven moeten dus snel reageren op de nieuwe wetgeving en nu al profiteren van de nog beschikbare voordelen.

De voordelen van een elektrisch wagenpark

Het elektrificeren van je wagenpark biedt diverse voordelen. Je vermindert als bedrijf de uitstoot van schadelijke stoffen aanzienlijk, wat de luchtkwaliteit in steden verbetert omdat elektrische voertuigen geen CO2 uitstoten. Bovendien zijn de operationele kosten van elektrische voertuigen lager dan die van voertuigen op fossiele brandstoffen. Elektriciteit is goedkoper dan benzine of diesel en elektrische voertuigen vragen minder onderhoud. Ze hebben minder bewegende onderdelen, wat slijtage vermindert en de levensduur verlengt. Daarnaast is er nog steeds financiële steun van de overheid beschikbaar, zoals subsidies voor de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Subsidie Emissieloze Bestelauto’s (SEBA). Hiermee kunnen bedrijven flink besparen op de aanschaf van elektrische bedrijfswagens en laadpalen.

De uitdagingen bij elektrificatie

Hoewel overstappen naar een elektrisch wagenpark voordelen heeft, zijn er ook uitdagingen. Een van de grootste problemen is het vinden van voldoende laadpunten. Niet elk bedrijf heeft genoeg laadpalen en het uitbreiden daarvan kan kostbaar zijn. Daarnaast moet je goed nadenken over welke voertuigen geschikt zijn voor elektrisch rijden. Let vooral op de actieradius, vooral als je veel kilometers maakt. Voor lange afstanden kan het nodig zijn om onderweg te laden, wat de efficiëntie van de bedrijfsvoering kan beïnvloeden.

Hoe kun je je wagenpark elektrificeren?

Begin met het bekijken van je huidige wagenpark. Bepaal welke voertuigen je kunt vervangen door elektrische modellen en of hybride auto’s in bepaalde situaties beter passen. Noteer de rijafstanden en het laadvermogen dat je nodig hebt. Vervolgens controleer je of je bedrijf klaar is voor elektrische voertuigen. Heb je al laadpalen op je terrein of moeten deze nog geïnstalleerd worden? Moeten werknemers ook thuis hun voertuigen kunnen opladen? Beantwoord deze vragen bij je besluitvorming. Blijf daarnaast op de hoogte van subsidies en andere financiële voordelen. Door gebruik te maken van beschikbare steunmaatregelen kun je de kosten van de overstap naar een elektrisch wagenpark verlagen.