background
inner

RDW kenteken check wegenbelasting

Wil je de wegenbelasting van je auto checken? Hier kom je achter door het rapport in te vullen via onze website.
Het rapport maakt het volgende inzichtelijk:
Het dagwaarderapport toont:

  • Gewicht
  • Wegenbelasting per provincie
  • indicatie kosten

Hoe werkt het?
Vul links het kenteken in en laad het rapport met alle gegevens van de auto waar je meer informatie over wenst. Het rapport in pdf-formaat is gemakkelijk op te slaan en af te drukken. Het toont gratis wachten op keuren (WOK) meldingen.

Hoe zit dat nou met wegenbelasting?

De wegenbelasting is een verplichte vorm van belasting die iedere autobezitter in Nederland moet betalen. Betaal je geen wegenbelasting, dan kan je hier een boete voor krijgen en word je verplicht om de belasting alsnog te betalen. Hoeveel wegenbelasting je precies moet betalen, is afhankelijk van diverse factoren. Welke factoren dit zijn en hoe je eenvoudig kunt bepalen hoeveel wegenbelasting je moet betalen kan door middel van wegenbelasting berekenen. Lees hierover op deze pagina.

Hoe wordt de wegenbelasting bepaald?

Veel mensen denken dat het bedrag van de wegenbelasting enkel wordt bepaald door het gewicht van een auto, maar dit is zeker niet het geval. Zo wordt de wegenbelasting die je moet betalen beïnvloed door enkele factoren, namelijk het soort voertuig dat je rijdt, waar je woont, hoeveel brandstof jouw voertuig gebruikt en hoe zwaar jouw auto is. Verschillen in bedragen van de wegenbelasting kunnen oplopen tot 100 euro per soort auto, per hoeveelheid brandstof die een auto gebruikt, per regio en per gewicht van een auto. Er kan dus nooit een vast of gemiddeld bedrag gegeven worden voor de wegenbelasting, want het bedrag dat je krijgt na het berekenen van de wegenbelasting is bij iedereen anders.

Hoe kan ik de wegenbelasting berekenen?

Als je wilt weten hoeveel wegenbelasting je moet betalen, kunt je dit natuurlijk achterhalen door een moeilijke rekensom te maken met onder andere het soort auto dat je rijdt, de hoeveelheid brandstof die je gebruikt, de regio waar je woont en het gewicht van jouw auto. Echter, reken je jouw wegenbelasting op deze manier uit, dan moet je een moeilijke berekening maken en is de kans klein dat je een betrouwbare uitkomst krijgt. Ga daarom nooit zelf aan de slag met het bereken van de wegenbelasting, maar gebruik een eenvoudige online tool om dit te doen.

Het enige wat je moet doen om de wegenbelasting te berekenen met de tool op deze pagina, is het invullen van jouw kenteken. Heeft je jouw kenteken ingevuld, dan haalt de tool alle voertuiggegevens van jouw auto eenvoudig en snel uit de database van de RDW. Op deze manier kan er een duidelijk beeld gevormd worden van het soort auto dat je rijdt, de hoeveelheid brandstof die de auto gebruikt, de regio waar je woont en het gewicht van de auto. Deze informatie wordt vervolgens direct gebruikt voor wegenbelasting berekenen, waarna je binnen enkele seconden een duidelijk beeld krijgt van de wegenbelasting die je voor jouw auto moet betalen.

Wegenbelasting voorbeeldrapport

Download het voorbeeldrapport zodat je exact ziet hoeveel wegenbelasting je betaald in elke provincie.

Bekijk voorbeeld

Wegenbelasting rapport

Het rapport dat je downloadt maakt allerlei zaken inzichtelijk:

Algemene informatie
Dit is informatie over het merk, type, variant, kleur en uitvoering van de auto. Ook geeft het informatie over de handelsbenaming, het goedkeuringsnummer, de plaats van het chassisnummer en de tankinhoud.

Gestolen voertuig controle
De datum waarop het voertuig gestolen is, de plaats delict en het land waar de diefstal heeft plaatsgevonden.

Prestaties
Het vermogen van het voertuig, 0-100km/u en topsnelheid.

Maandelijkse kosten
Onderhoud van de auto, wegenbelasting, verzekering, soort brandstof en banden.

APK en historie
Vervaldatum APK, maar ook de datum eerste toelating, laatste tenaamstelling en eerste afgifte in Nederland.

APK afkeurpunten
Resultaten AKP, type afkeurpunt(en) en de afkeurdatum.

Motor en milieu
Vermogen, koppel, verbruik motor in de stad en snelweg, verbruik gecombineerd, CO2-uitstoot, het zuinigheidslabel, milieu-classificatie, geluid stationair en geluid rijdend.

Bandenmaten
Dit zijn de maten van banden zoals origineel geleverd: voor én achter.

Wegenbelasting
De motorrijtuigenbelasting per provincie en indien mogelijk: zakelijke en particuliere tarieven.

Schadehistorie Check
Datum van de schademelding, kilometerstand, het schadebedrag en de positie van de desbetreffende schade.

Advertentie geschiedenis
Advertentiedatum, bronvermelding, foto’s van het voertuig en de vraagprijs.

Maten en gewichten
voertuiglengte, maar ook de breedte en hoogte. Verder ook informatie over de wielbasis, spoorbreedte, massa rijklaar, maximale laadvermogen, daklasting, aanhanger ongeremd, aanhanger geremd en laadruimte inhoud.

Eigenarenhistorie
Registratiedatum, type eigenaar: bedrijf, lease of particulier en aantal dagen eigenaar.

Onderstel
Wielophanging voor/achter, achtervering voor/achter, stabilisator voor/achter remmen voor/achter en draaicirkel.

Tellerhistorie check
RDW controle km-stand, bij ons bekende KM-stand, datum, Nationale Autopas controle en NAP check.

Waarderapport
Aankoop adviesprijs, inruilwaarde, handelswaarde en catalogusprijs.

Overige informatie
Uitvoering, BPM bedrag, handelsbenaming, variant, carrosserie, compressieverhouding, eurolabel, geluid rijdend/stationair, kleppenbediening en tankinhoud.

Download voorbeeld