Vanwege het gewicht van motorrijtuigen worden de infrastructuur en het wegennet belast en beschadigd. Bestuurders van een personen- of bestelauto, vrachtwagen of motor zijn daarom verplicht om wegenbelasting te betalen. Deze vorm van belasting wordt ook wel motorrijtuigbelasting (MRB) genoemd en wordt berekend op basis van het gewicht en de uitstoot van auto’s. De belasting komt bovenop de gebruikelijke kosten voor het voertuig. Deze belasting is nodig voor de onderhoud van het wegennet. Eigenaren van motorrijtuigen moeten ook vanwege een andere reden wegenbelasting betalen: het milieu. Wanneer het betreffende voertuig minder belastend is voor het milieu, is de wegenbelasting vaak minder dan voertuigen die meer schadelijke stoffen uitstoten. Soms wordt een bepaald model helemaal vrijgesteld van wegenbelasting wegens de minimale uitstoot van het voertuig (belastingvrije auto). Dit is bijvoorbeeld het geval bij een dieselauto met een uitstoot onder de 95 gram CO2 per kilometer. Voor een auto die op benzine rijdt is dit maximaal 110 gram CO2 per kilometer. Tot 1 januari 2016 is er een vrijstelling van de wegenbelasting voor auto’s met een uitstoot van maximaal 50 gram CO2 per kilometer. Hier vallen bijvoorbeeld elektrische auto’s onder.
Belasting regeling voor oldtimers
Voorheen gold dat weggebruikers in bezit van een oldtimer van 25 jaar of ouder een vrijstelling van wegenbelasting konden aanvragen bij de Belastingdienst; sinds 2012 was deze leeftijd 30 jaar. Per 1 januari 2014 heeft het kabinet de regeling voor oldtimers verandert. Inmiddels is bepaald dat deze ‘leeftijd’ omhoog is gegaan naar 40 jaar. Dit gaat in vanaf het moment dat de desbetreffende oldtimer voor het eerst in gebruik is genomen.
Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen (BPM)
Naast wegenbelasting is er nog een andere vorm van belasting. De BPM, Belasting van Personenauto’s en motorrijwielen, die sinds 24 december 1992 geldt. Wanneer er voor een auto geen wegenbelasting betaald hoeft te worden omdat deze bijvoorbeeld een ‘groene auto’ is, moet echter meestal nog wel BPM betaald worden. Bij het registreren van een voertuig in Nederland moet men BPM betalen. In sommige gevallen kan deze belasting teruggevraagd worden. Zo hoeven ondernemers met bestelauto’s en gehandicapten dit niet te betalen. Reguliere bestelauto’s zijn hier echter niet van uitgesloten. Volledig ‘groene’ modellen zijn tot 1 januari 2016 volledig belastingvrije auto’s, zoals elektrische auto’s. Hiervoor hoeft geen BPM of wegenbelasting betaald te worden. Wilt u de BPM van uw auto weten? Doe dan de gratis RDW kenteken check door hieronder uw kenteken in te vullen.