Aan welke eisen moet je auto voldoen om als taxi te mogen rijden

May 7, 2025

Home » Uncategorized

taxiWil je je auto gebruiken om passagiers te vervoeren als zelfstandige taxichauffeur? Dan kun je niet zomaar je huidige wagen inzetten. Er zijn namelijk best wat regels en keuringen waar je auto aan moet voldoen. Vergeet ook niet dat je een taxi verzekering af moet sluiten voor je taxi voordat je de openbare weg op mag. Hieronder lees je precies wat je allemaal moet regelen voordat je taxi-proof de weg op mag.

Je auto laten registreren als taxi

Allereerst moet je auto officieel geregistreerd worden als taxi. Dit gebeurt via de RDW, oftewel de Dienst Wegverkeer. Je hebt wel een taxivergunning nodig om deze registratie aan te vragen. De RDW checkt of je voertuig veilig is en geschikt is voor personenvervoer. Wordt alles goedgekeurd, dan krijg je een speciale vermelding op je kentekenbewijs. Daarop staat dat de auto als taxi gebruikt mag worden en voor hoeveel personen hij geschikt is. Dat is ook het moment dat je een speciale verzekering kunt afsluiten. Voordat je kiest voor een verzekeraar, is je bedrijfswagen verzekering vergelijken zodat je kiest voor een verzekeraar die qua kosten en voorwaarden het beste is, wel zo verstandig.

APK keuring voor taxi’s

Zoals elke auto moet ook een taxi elk jaar naar de APK. Alleen in dit geval moet je dat laten doen bij een garage die erkend is door de RDW. Heeft je taxi een rolstoellift of laadklep? Dan komt daar nog een extra keuring bij kijken, de LPK-keuring. Die is ook jaarlijks verplicht.

Een erkende taxameter

In de meeste gevallen moet je taxi uitgerust zijn met een taxameter die is goedgekeurd door het Nederlands Meetinstituut (NMI). Deze moet elk jaar opnieuw gekeurd worden. Er is wel een uitzondering: als je met je klant van tevoren een vaste prijs hebt afgesproken via een app, telefoon of website, dan mag je de rit zonder meter uitvoeren.

Boordcomputer taxi is verplicht

Elke taxi moet een boordcomputer hebben. Deze boordcomputer (BCT) registreert alles wat met je werk te maken heeft, zoals je rij- en rusttijden, ritgegevens en wanneer je aan het werk bent. Jij gebruikt je chauffeurskaart om in te loggen en de gegevens te registreren. Heb je meerdere taxi’s? Dan kun je met een ondernemerskaart de data van alle boordcomputers bekijken.

Blauwe kentekenplaten

Zodra je auto door de RDW is goedgekeurd als taxi, moet je de gele kentekenplaten vervangen door blauwe platen. Dat is nu eenmaal onderdeel van het taxi pakket. Die blauwe platen maken voor iedereen zichtbaar dat je een officiële taxi bent.

Wat als je wil stoppen?

Ben je klaar met rijden als taxi of verkoop je de auto? Dan moet je alles weer terugdraaien. De blauwe platen gaan eraf, er komen weer gele op, en je moet de taxi registratie laten verwijderen uit het kentekenregister. Dit kun je alleen zelf doen als eigenaar van de auto.

Voldoe jij aan alle eisen?

Je auto moet veilig en goedgekeurd zijn, met alle verplichte keuringen. Verder moet je een taxameter of vaste prijsafspraken regelen, een boordcomputer installeren en natuurlijk blauwe platen hebben. Klinkt misschien als een hele lijst, maar als je alles netjes op orde hebt, mag je zonder zorgen de weg op met je taxi.