Wanneer je een tweedehands auto wilt gaat kopen wil je er natuurlijk zeker van zijn dat je een goede keuze maakt, het is immers een hoop geld dat je uit gaat geven. Wanneer je een handige vriend, familielid of kennis hebt, dan is het misschien verstandig om deze persoon te vragen om mee te gaan wanneer je een tweedehands auto wilt gaan bekijken.

Kentekengegevens checken

In Nederland staan alle auto’s op kenteken geregistreerd bij de RDW. Deze gegevens zijn eenvoudig te raadplegen na het invoeren van het kenteken. Dit kan via deze url. Na het invoeren van het kenteken kun je onder andere het aantal eigenaren zien. Wanneer de tweedehands auto slechts enkele maanden of jaren oud is en veel eigenaren heeft gehad, dan is er misschien wel een reden waarom deze auto zo vaak van eigenaar is gewisseld.

APK

Ook kun je op de website van de RDW zien of de auto nog een geldige APK heeft en indien ja, hoe lang deze nog geldig is. Het is niet verstandig om een tweedehands auto te kopen met een APK die bijna afloopt of zelfs helemaal niet meer geldig is. Sommige particuliere aanbieders proberen namelijk een auto snel, met een nog geldige APK, te verkopen zodra ze door hebben dat de auto niet meer door de APK gaat komen.

Wanneer je een tweedehands auto van een autobedrijf koopt, probeer er dan een nieuwe APK bij te krijgen zodat je de eerste maanden geen zorgen hoeft te maken over een APK.

APK –keuringsrapport

Vraag de aanbieder van de tweedehands auto of je het APK-keuringsrapport mag in zien. Vervolgens kun je zien wat er bij de laatste APK aan de auto vervangen is. In dit keuringsrapport vind je ook het kopje “aandachtspunten”. Deze aandachtspunten zijn vaak onderdelen die al enige vorm van slijtage vertonen en die binnenkort vervangen dienen te worden.

Het onderhoudsboekje

Elke nieuwe auto wordt geleverd met een onderhoudsboekje, ook wel serviceboekje genoemd. In dit boekje wordt het onderhoud van de auto bijgehouden. Vraag de aanbieder van de tweedehands auto of het onderhoudsboekje aanwezig is. Indien het onderhoudsboekje is bijgehouden kun je zien of de auto recent onderhoud heeft gehad of dat er onderhoud nodig is aan de auto. Goed onderhouden auto’s hebben uiteraard een veel langere levensduur dan slecht onderhouden auto’s.

Kieren en naden van de auto checken

Let bij het bezichtigen van een tweedehands auto op de naden en kieren van een auto. Kijk bijvoorbeeld of de ruimte tussen de motorkap en het zijscherm zowel links als rechts gelijk is. Wanneer dit niet het geval is dan kan de auto (ernstige) schade gehad hebben die (slecht) gerepareerd is. Dit kun je vervolgens ook controleren bij deuren, bumpers en de achterklep.

Wanneer een schade professioneel gerepareerd is hoeft het geen probleem te zijn. Echter zijn er bedrijven die schades slecht of amper repareren waardoor de auto niet helemaal recht is. Als gevolg kunnen bepaalde onderdelen extra snel slijten waardoor je vroeg of laat (onnodige) kosten gaat maken.

Aanbieder controleren

Anno 2015 zijn er veel malafide autobedrijven actief. Zo worden er regelmatig tellerstanden teruggedraaid of worden er auto’s met ernstige gebreken verkocht zonder dat de koper hier van op de hoogte is. Wanneer je een auto wilt kopen van een autobedrijf, zoek dan eens op Google naar de bedrijfsnaam. Mocht het een onbetrouwbaar adres zijn, dan vind je in veel gevallen al tal van negatieve ervaringen na één simpele zoekopdracht.

Wanneer er sprake is van een particuliere verkoop, kijk dan hoe lang de auto in bezit is geweest van de aanbieder. Ook dit kun je vinden via de website van de RDW. Dit vind je onder het kopje “Vervaldata en historie”. De datum van tenaamstelling geeft aan wanneer de aanbieder de auto op naam heeft gekregen. Is dit slechts enkele weken of maanden geleden? Vraag de aanbieder dan of er een reden is om zo snel de auto weer te verkopen.