Op het moment dat u uw auto hebt verkocht, dan moet u dit kenbaar maken aan het RDW. U kunt een wijziging in het houderschap van uw auto doorgeven aan het RDW door het kenteken op naam van de nieuwe eigenaar te krijgen. U kunt het kenteken overschrijven bij een postkantoor bij u in de buurt, maar tegenwoordig kan dit ook gemakkelijk via de website van het RDW. Op het moment dat de eigenaar het voertuig op zijn naam heeft gezet, dan krijgt u van het postkantoor of van de RDW een vrijwaringsbewijs mee. Het is bijzonder belangrijk om dit papiertje goed te bewaren, hiermee kunt u namelijk later aantonen dat het voertuig niet meer op uw naam stond indien er overtredingen worden begaan met het voertuig. Het is aan te raden om al uw vrijwaringbewijzen altijd op een veilige locatie te bewaren, bijvoorbeeld in een kluis.
Kenteken overschrijven
Om een vrijwaringsbewijs te krijgen, moet u natuurlijk eerst het voertuig overschrijven. Voor het overschrijven van uw voertuig hebt u kentekenbewijs deel 1B en deel II (het overschrijvingsbewijs) nodig. Het overschrijven van uw voertuig doet u bij een PostNL postkantoor of via de website van het RDW. Tegenwoordig werkt het RDW ook met kenteken cards, u hebt dan een tenaamstelling code nodig om het kenteken op naam van de nieuwe eigenaar te zetten. Aan het overschrijven van een kenteken zijn kosten verbonden, hier moet u dus wel rekening mee houden. De persoon waarnaar u het voertuig over wilt schrijven moet in het bezit zijn van een geldig rijbewijs en de minimale leeftijd hebben van 18 jaar (of 16 jaar voor brommers). U kunt bijvoorbeeld geen motor verkopen aan iemand die slechts in het bezit is van een autorijbewijs.
Vrijwaringsbewijs controleren
Weet u niet zeker of het vrijwaringsbewijs dat u van de koper hebt ontvangen echt is? Dan kunt u het documentnummer via de website van het RDW controleren. Het is belangrijk dat het voertuig goed is overgeschreven, anders bent u nog altijd verantwoordelijk voor het voertuig en de daarbij behorende verplichtingen (verzekering, wegenbelasting). Controleer het vrijwaringsbewijs daarom altijd even op de website van het RDW om problemen in de toekomst te voorkomen. Bewaar vervolgens het vrijwaringsbewijs op een veilige locatie (zoals een kluis).