BPM staat voor Belasting Personenauto’s en Motorwielen, dit is een belasting die u moet betalen bij het registreren van een auto in Nederland. U hoeft alleen BPM te betalen op het moment dat een voertuig in Nederland probeert te registreren waarover nog geen BPM is betaald, als de BPM wel al betaald is, dan hoeft u dit natuurlijk niet opnieuw te betalen. Als u in Nederland een auto koopt, dan hebt u vrijwel nooit te maken met het betalen van BPM. De BPM wordt in de meeste gevallen gewoon betaald door de dealer of importeur, u heeft hier dus zelf niets mee te maken. Het betalen van BPM is noodzakelijk om een kenteken aan te kunnen vragen voor het voertuig, eerder wordt namelijk geen Nederlands kenteken toegekend. Alvorens u ervoor kiest om een auto te importeren, dan wilt u natuurlijk wel graag eerst weten hoeveel belasting u nog extra moet gaan betalen. Door BPM berekenen kunt u erachter komen hoeveel belasting u nog moet betalen voor het voertuig.
Wanneer BPM berekenen en betalen?
U hoeft alleen BPM te betalen op het moment dat u ervoor kiest om een auto uit het buitenland te importeren. De BPM is een belasting die onder andere het prijsverschil van het voertuig tussen de verschillende landen compenseert. Vaak is het, ondanks de BPM berekening , toch nog een heel stuk goedkoper om een voertuig uit het buitenland te importeren. Ook als u eerder in het buitenland hebt gewoond en nu uw voertuig mee naar Nederland wilt nemen, dan is de kans heel groot dat u ook (rest) BPM moet betalen aan de Nederlandse belastingdienst.
BPM berekenen, hoe doe je dat?
Om de BPM te berekenen zijn verschillende zaken van belang. Het is goed om uw berekening voor de BPM goed te onderbouwen om later problemen te voorkomen. Bij het BPM berekenen dient u met de volgende zaken rekening te houden:
- Het bouwjaar
- De uitvoering en opties
- De kilometerstand
- De CO2 uitstoot
- De technische staat van de auto
- De marktwaarde of taxatiewaarde van de auto
Om voor de aangifte BPM te berekenen dient u uit te gaan van de netto cataloguswaarde en de CO2 uitstoot van het voertuig. We spreken hier natuurlijk over de netto catalogusprijs exclusief BPM berekening en BTW. Aangezien BPM berekening tot uw kosten behoort, is het ook toegestaan om hierop af te schrijven volgens de Nederlandse wetgeving.
BPM berekenen voor tweedehands auto’s
Het berekenen van de BPM gaat bij tweedehands auto’s anders in zijn werk, in dat geval hoeft u dus niet de netto cataloguswaarde te gebruiken voor het berekenen van de belasting die u dient te betalen.